Tussen Andries en Femke is het net geen gewone vriendschap

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer gaat op zoek naar onze diepere zielenroerselen. Tussen Andries en Femke is het net geen gewone vriendschap.

Wat is overspel? Met iemand naar bed gaan? Een kus? Of begint het bij al bij een vriendschap waarover je thuis niks zegt? Andries heeft een bijzondere plek in zijn hart voor Femke. „We zijn allebei gelukkig getrouwd en willen dat graag zo houden. Maar er is een zielsverwantschap. Femke verrijkt mijn leven.

Ik wilde wat vakantiekilo’s kwijt, daar begon het mee. Vorig jaar rond deze tijd werkte ik me in het zweet in de sportschool, maar erg hard ging het niet. Extra cardio, was het advies en ik schreef me in voor de bootcamples.

De lessen werden gegeven door een mooie, blonde vrouw van begin 30. Femke. Ons groepje bestond voornamelijk uit beginnelingen. Ze zou het rustig opbouwen, zei ze. Daarbij keek ze even mijn kant op. Ik was overduidelijk de oudste. Een aantal van de jonkies had het behoorlijk zwaar, maar eigenlijk vond ik het wel meevallen. Als oud-militair was ik wel wat gewend. Enigszins triomfantelijk verliet ik de les. ’Goed gedaan, ouwe!’, riep ze me na.

In de weken die volgden ging ik graag naar bootcamp. Femke was leuk. Dat bleek nog eens extra op de kerstborrel. We spraken over koetjes en kalfjes en hadden het heel gezellig. Vanaf dat moment eindigden we elke week aan de bar in het sportcafé. De koetjes en kalfjes maakten plaats voor andere onderwerpen en we leerden elkaar steeds beter kennen. Ik merkte dat ze zich prettig bij me voelde.

Femke is een lieve, nuchtere vrouw. Ze is een stuk jonger dan ik en heeft een frisse kijk op de dingen. Ze wijst me erop als ik moeilijk doe. Andersom kan ik haar advies geven. Haar leven met haar werk en jonge kinderen, heb ik al achter de rug. Het is niet zo dat ze in mij vlucht, zeker niet. Maar het kan fijn zijn je even los te maken van thuis en ergens rust te vinden.

Behalve een knuffel en een welgemeende kus is er nooit iets tussen ons gebeurd. Die wens heb ik niet. Ik wil mijn vrouw niet bedriegen, maar ik denk ook dat het iets stuk zou maken. Als we grenzen zouden overschrijden, gaat het mooie ervan af. Toch vind ik het ingewikkeld het thuis te vertellen. Het is net geen gewone vriendschap. Misschien ooit, als we zelf iets beter weten wat het is.

Begin maart was Femke jarig. Ik had een vriendschapsarmbandje gekocht. Een kleinigheidje, er leek geen bult aan te vallen. Maar Femke schrok zichtbaar en zei dat ze weg moest. Zonder te bedanken of te groeten vertrok ze. ’s Avonds kreeg ik een berichtje waarin ze me vroeg niet meer naar de bootcamples te komen. Kort erna gingen de sportscholen dicht.

In een gebroken hart is meer ruimte, hoorde ik ooit. Dat heb ik gevoeld. In eerste instantie heb ik nog een paar keer contact gezocht, maar hoe langer het stil bleef, hoe pijnlijker het werd. Het was niet eens echt liefdesverdriet. Ik miste haar en onze gesprekken.

Op 28 mei kondigde het kabinet aan dat de sportscholen weer opengingen. Ik kreeg een berichtje dat de bootcamples hervat zou worden. Blijkbaar zat ik nog in de groepsapp. Twee dagen nadat ik mezelf uit de groep verwijderd had, kwam er een bericht van Femke. ’Hé ouwe, doe je niet meer mee?’ Ik was verbaasd. Zo vrolijk. Ze had me toch gevraagd niet meer te komen? Dat appte ik haar dus ook. Ze vroeg me of we konden praten. Terughoudend stemde ik in. Ik wilde niet opnieuw gekwetst raken.

Femke was geschrokken van het armbandje, zei ze. Ik was te dichtbij gekomen. Ze had al die tijd genoten van mijn aandacht en onze gesprekken en het had haar verward. Waarom klikten we zo goed? Ze vroeg zich af wat ik wilde, maar ook wat ze zelf wilde en had geen goede uitweg gezien. Tijdens de lockdown had ze nagedacht. Ze begreep dat ze me had gekwetst. Toen ze mijn hand pakte, zag ik dat ze het armbandje droeg.

Femke en ik willen graag een plek in elkaars leven. Geen bijbedoelingen, gewoon dit. Tijdens de vakantie hebben we elkaar niet gesproken. Natuurlijk wilde ik haar appen, maar niet stiekem. Zaterdag zie ik haar weer, ik kijk ernaar uit. Daarna moeten we uitvinden hoe het verder gaat.”

Wil jij ook iets kwijt over liefde? Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Meer lezen over liefde? https://www.noordhollandsdagblad.nl/tag/over-liefde

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.