Opmars Jochem Dobber zet bij NK door. Nederlandse titel op 400 meter primeur voor atleet uit Santpoort-Zuid

Jochem Dobber ((links) op weg naar de zege op de 400 meter, met naast hem Liemarvin Bonevacia (midden, tweede) en Isayah Boers (derde).
© Foto ANP/Vincent Jannink
Utrecht

Het was ook voor Jochem Dobber een vreemde gewaarwording. De relatief onbekende atleet uit Santpoort-Zuid gold bij het NK niet alleen als de te kloppen man op de 400 meter, maar hij maakte zijn favorietenrol ook nog eens waar. De Nederlandse titel was een primeur voor hem.

Dobber dankte zijn status aan de stormachtige progressie deze zomer, die door de lange onderbreking vanwege het coronavirus pas deze maand goed op gang is gekomen. Hij verraste twee weken geleden in het Zwitserse La Chaux-de-Fonds met een dik persoonlijk record van 45,68, waarmee hij de derde Nederlander aller tijden is na recordhouder Liemarvin Bonevacia (44,72) en Terrence Agard (45,61).

Het opgeschroefde verwachtingspatroon wreekte zich niet. Dobber deed zondag waarop hij gebrand was: triomferen. In de finale hield hij naast Bonevacia ook Tony vaDiepen, die zich net als Bonevacia al eens in de Europese top-drie nestelde, achter zich. ,,Alles valt dit jaar op z’n plek’’, benadrukte Dobber, na zijn triomf in 46,59 seconden. ,,Individuele kwalificatie voor de Olympische Spelen wordt plots een tastbaar doel. Ik had ’Tokio’ al wel in mijn hoofd zitten, maar dan louter met de estafetteploeg op de 4x400 meter.’’

Professioneler

De student informatica wijt zijn opmars aan de professionelere aanpak. ,,Ik heb altijd hard getraind, maar afgelopen jaar was het net allemaal iets anders. Ik heb voor het eerst de hele winter meegetraind op Papendal bij bondstrainer Laurent Meuwly. Ik had even tijd nodig om me daar te settelen, maar nu merk ik hoe goed het me heeft gedaan. En dat is af te lezen aan die mooie tijden’’, zei hij op atletiekbaan Maarschalkerweerd, waar het NK achter gesloten hekken werd gehouden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dobber klom naar de zesde plaats op de Europese ranglijst van dit jaar en staat achttiende op de wereldranglijst van de 400 meter. ,,Ik ga elke wedstrijd voor meer. Die 45,68 liep ik in een goede race, maar ik ben er vrij zeker van dat ik die tijd kan verbeteren.’’

Om dat doel te bereiken, is niet alleen een snelle tijd van belang, maar ook punten scoren voor de mondiale ranglijst in internationaal hoog aangeschreven wedstrijden. Dobber deed wat dat betreft goede zaken met een sterk debuut een week geleden in de Diamond League. Hij werd in Stockholm derde (46,23) in een race met daarin ook de Noorse wereldkampioen Karsten Warholm.

Meeliften

,,Het was heel gaaf’’, blikt Dobber terug. ,,Vanaf het moment dat ik het atletenhotel binnenkwam merkte ik al dat dit een ander niveau was. Ik kon heerlijk meeliften in die sfeer. Ook de simulatie van publiek was heel goed gedaan; ze draaiden niet een bandje af, maar hadden een soundboard met allemaal geluiden voor verschillende situaties. Toen ik in de callroom kwam, was het net alsof het publiek opleefde en hard juichte. Pas bij het opkomen in het stadion was er het besef van: o ja, er zit niemand.’’

Dobber hoopt na het succesvolle NK nog een paar topwedstrijden te lopen om aan zijn reputatie op de 400 meter te werken. ,,Ik wil gewoon meer. Als ik me zo verder ontwikkel, wil ik ook het Nederlands record van Liemarvin aanvallen.’’

Jochem Dobber na afloop van zijn kampioensrace bij het NK.
© Foto ANP/Vincent Jannink

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen