Ute heeft van twee mannen mogen houden

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer gaat op zoek naar onze diepere zielenroerselen. Ute vond in Peter én in Stefan de ware.

Ute heeft in haar leven twee grote liefdes gekend. Peter, de vader van haar kinderen, en Stefan. Ze verloor ze allebei. „Ik ben nog jong. Mensen proberen me wel eens te koppelen, maar ik kan niet meer.

Peter en Stefan waren twee totaal verschillende mannen. Ik vergelijk ze nooit echt met elkaar, maar zie wel dat ze me allebei iets anders gaven. Bij Peter was ik heel erg jong. Mijn eerste serieuze verliefdheid. Bij Stefan had ik al een half leven achter me, een heel huwelijk ook. Ik ontdekte bij hem wie ik nog meer kon zijn.

Peter en ik werden gekoppeld door een ander stel. Het was een beetje uit beleefdheid dat ik instemde om met z’n vieren naar een feestje te gaan. Peter was best aardig hoor, maar een beetje een introverte jongen, met grapjes die ik later pas leerde waarderen. Aan het einde van de avond vroeg hij of ik nog eens met hem uit wilde. Ik keek in die lichte waterogen en kon het niet over mijn hart verkrijgen nee te zeggen. Een week later stond hij dus op de stoep. Onze kinderen moeten er nog steeds om lachen. Want terwijl hij kennismaakte met mijn ouders, zat ik een boek te lezen. Maar goed, uiteindelijk was dat afspraakje best heel leuk en die daarna nog net iets leuker, dus kregen we toch verkering.

Peter was heel gek op mij. Dat is hij altijd gebleven. Hij was lief en zorgzaam, een knuffelaar en een zachte man. Hij noemde me Utepetoet. We hebben best onze ups en downs gehad hoor. Ik vond hem soms té zacht. Hij nam niet snel het initiatief om iets te ondernemen en als ik eens boos was, kroop hij in zijn schulp. Soms verlangde ik naar een flinke botsing. Vuur, een beetje herrie in de tent, maar zo was hij gewoon niet.

Toen Peter ziek werd, ging ik in de overlevingsstand. Ik had verdriet, maar moest er voor hem en voor onze kinderen zijn. Ze waren er stuk van. Vanaf het eerste moment was duidelijk dat ze hun vader zouden verliezen. Ik heb Peter tot zijn dood thuis verzorgd, dag en nacht. Ik sliep op een matje naast hem in de huiskamer. ’Ute, ben je daar?’, vroeg hij eens middenin de nacht. ’Ik ben er’, zei ik. ’Ja, jij bent er. Mijn Utepetoet...’ We huilden in het donker. Twee dagen later overleed hij.

Stefan was een collega. Hij was iets ouder dan ik en nog niet zo lang weduwnaar. Hij was er toen Peter werd begraven en toen ik na anderhalve maand weer voorzichtig aan het werk ging, kwam hij regelmatig vragen hoe het ging. We begrepen elkaar. We hadden allebei zo’n immens verlies geleden en hoefden niks uit te leggen. Ons eerste ’afspraakje’ was een wandeling waarin we eerst het graf van zijn vrouw en daarna dat van Peter bezochten.

Ik weet nog dat ik iets voor hem begon te voelen. Het was zo gek. Ik rouwde om Peter en tegelijkertijd voelde ik dat die enorme steen op mijn maag werd opgetild door allemaal kleine vlinders. Ik heb nog geprobeerd het te ontkennen, maar toen Stefan me op een dag in het bos een kus gaf, wist ik dat ik verliefd was.

Stefan en ik zijn vijf jaar samen geweest. Zonder hem was ik nooit meer gelukkig geworden. Stefan was iemand die de leiding nam. Hij regelde dingen, nam me mee op reis. Ook hij droeg me op handen, maar soms gingen we met de koppen tegen elkaar. Had ik ineens een man die ruzie met me maakte! Nooit lang hoor en we maakten het altijd goed. Onze eerste geliefden zijn we nooit vergeten, ze hebben altijd een plek in onze relatie gehad.

Drie jaar geleden is Stefan overleden. Ik deed het weer; een bed in de kamer, het zorgen, het wachten, sterk zijn voor anderen. Het leven is niet eerlijk. Ik had zo graag meer tijd met hem gehad.

Laatst zei een vriendin dat ik wel heel ongelukkig in de liefde ben geweest. Misschien heeft ze gelijk. Maar als ik erover nadenk heb ik ook gewoon ontzettend veel geluk gehad. Ik heb van twee mannen mogen houden. Ze waren allebei op hun eigen manier de ware.”

Meer Over Liefde? https://www.noordhollandsdagblad.nl/tag/over-liefde

Wil jij ook iets kwijt over liefde? Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.