Premium

Provincie trekt een streep door Beverwijks woningbouwplan Kop van de Haven. Bedrijven uit de zwaarste milieucategorie hebben voorrang op huizen

Aan de Kop van de Haven had de gemeente Beverwijk grootse plannen waaronder de bouw van veel woningen. De provincie Noord-Holland ziet De Pijp echter alleen als een industrieterrein van regionaal belang waar bedrijvigheid uit de hoogste milieucategorieën geen strobreed in de weg moet worden gelegd.
© Foto Hans van Weel
Beverwijk

Rond de Beverwijkse haven De Pijp is geen ruimte voor woningbouw. De provincie Noord-Holland vindt het een industrieterrein van provinciaal belang waar bedrijvigheid uit de hoogste milieucategorieën mogelijk moet zijn. Daar past woningbouw niet bij. De gemeente Beverwijk hoopte rond de Kop van de Haven en de Parallelweg honderden huizen te realiseren.

Dat blijkt uit de concept Omgevingsverordening NH2020, die binnenkort in Provinciale Staten wordt vastgesteld. De Pijp geldt als een van de vijf belangrijkste industriegebieden in het Noordzeekanaalgebied. De provincie wil er alleen functiewijzigingen toestaan als die ten bate zijn van de energietransitie of havengerelateerde activiteiten.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.