Vier IJmonders met corona naar ziekenhuis; aantal positieve testen blijft oplopen

Beverwijk

Vier inwoners van de IJmond zijn woensdag opgenomen in een ziekenhuis vanwege hun besmetting met het coronavirus. Het gaat om twee Beverwijkers, een Velsenaar en een Castricummer.

Dat blijkt uit het Coronadashboard van de Rijksoverheid. 85 IJmonders kregen woensdag bericht dat ze besmet zijn met het virus. De meeste in Velsen, 27, verder 22 in Beverwijk, 16 in Heemskerk, 15 in Castricum en 5 in Uitgeest.

De cijfers lopen net als in de rest van het land op in de IJmond; zaterdag waren er 44 nieuwe positieve testen, zondag 67, maandag 54 en dinsdag 70. Het aantal besmettingen kan overigens hoger liggen, niet iedereen wordt getest.

Donkerrood

De wekelijkse cijfers van het RIVM geven een sterker beeld. Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest kleuren daar donkerrood met gemiddeld meer dan 358 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners, van 30 september tot en met 13 oktober. In die twee weken kwamen er 625 nieuwe besmettingen bij in de IJmond, vorige week waren het er nog 390, en de week daarvoor 145. Begin september kwamen er slechts tien of elf nieuwe besmettingen per twee weken bij. De situatie in de Veiligheidsregio Kennemerland is op 13 oktober opgeschaald van zorgelijk naar ernstig.

Hetzelfde beeld komt naar voren bij de analyses van het rioolwater. Bij de zuiveringsinstallatie in Velsen werden op 5 oktober 943 virusdeeltjes in één milliliter rioolwater gevonden, de week ervoor waren het er nog 328. In Beverwijk ging het op 5 oktober om 541 deeltjes, tegen 180 een week eerder.

Nog zwaarder te verduren hebben het Zaanstad (1320 virusdeeltjes), Haarlem (1228) en Alkmaar (898).

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.