Licht stijgende coronacijfers in Haarlem, daling in Hillegom en Haarlemmermeer. Proef met nieuwe testmethode in teststraat Vijfhuizen [update]

© Archieffoto ANP
Haarlem

In de hele regio Kennemerland is tussen 9 en 15 november het percentage positieve coronatesten teruggelopen van 15,16 naar 12,7 procent, terwijl er meer mensen zijn getest.

De dagelijkse door het RIVM bekend gemaakte coronacijfers laten de afgelopen 24 uur in de verschillende gemeentes in de regio zowel dalende als stijgende aantallen zien. Het aantal mensen dat de diagnose corona heeft gekregen is in Haarlem gestegen van 46 op zondag naar 52 op maandag.

In Haarlemmermeer bewandelde het aantal coronabesmettingen de omgekeerde weg; van 54 positief getesten op zondag naar 45 op maandag.

In Hillegom kon zelfs een daling van 66,6 procent genoteerd worden; van 6 geregistreerde gevallen op zondag naar 2 op maandag.

Zandvoort bleef vrijwel stabiel (4 op maandag tegen 5 op zondag), terwijl Heemstede maandag op 8 gevallen uitkwam, 3 minder dan zondag maar net zoveel als zaterdag.

Het aantal ziekenhuisopnames in de regio over de afgelopen drie dagen bleef redelijk stabiel; één persoon in Haarlem en twee covidpatiënten in Haarlemmermeer werden voor verpleging naar het ziekenhuis overgebracht, terwijl in de overige plaatsen geen mensen werden opgenomen.

Testen, ook bij milde klachten

Tussen 9 en 15 november zijn in de regio Kennemerland 8.529 tests uitgevoerd. Een stijging ten opzichte van de week ervoor. Van de geteste personen was 12,7 procent positief. De week daarvoor was dat 15,16 procent. GGD Kennemerland benadrukt dat het belangrijk is dat inwoners zich ook bij milde klachten laten testen. Er is voldoende testcapaciteit en de doorlooptijd tot de uitslag is sterk teruggelopen.

Proef

GGD Kennemerland is daarnaast maandag 16 november gestart met een proef om de LAMP-test te valideren. LAMP staat voor loop-mediated isothermal amplification. Net als de PCR-test werkt hij door het vermenigvuldigen of kopietjes te maken van een stukje genetisch materiaal. Het voordeel van deze test is dat het apparaat en de laboranten op locatie staan. De afgenomen tests hoeven dus niet meer naar een laboratorium vervoerd te worden. In principe moet binnen twee uur na het afnemen van de LAMP-test de uitslag bekend zijn. GGD Kennemerland werkt hiervoor samen met Jan Sinnige, arts-microbioloog bij het Streeklab in Haarlem.

Inwoners die zich deze week bij de Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen laten testen, krijgen de vraag of zij willen deelnemen aan het onderzoek. Bij hen wordt tweemaal een monster afgenomen. Er zijn in totaal 300 mensen nodig om een uitspraak te doen over de betrouwbaarheid van de nieuwe testmethode.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.