Velsense ouders helpen met taalbarrière school

Marjolein Karel van Stichting Welzijn Velsen zoekt schoolmaatjes.

Kees de Boer
IJmuiden

Op enkele Velsense basisscholen waar zogeheten nieuwkomerskinderen worden opgevangen, start binnenkort een Schoolmaatjesproject.

Nieuwkomerskinderen komen uit gezinnen met een vluchtelingenachtergrond. ,,Die beginnen op school altijd met een achterstand”, zegt Marjolein Karel van Stichting Welzijn Velsen. ,,Vandaar dat we speciaal voor hen het Schoolmaatjesproject starten. Dat draait al op enkele plaatsen in Nederland en werkt heel goed om de taalbarrière te slechten.”

Ze vertelt dat ze voor dit nieuwe project ’Schoolmaatjes’ zoekt: ,,Ik heb er ook al voor geflyerd. We zoeken vrijwilligers die de nieuwkomersgezinnen kunnen helpen om beter met school te communiceren. Schoolmaatjes zijn een soort van bruggenbouwers tussen school en ouders. Allemaal vanuit het idee dat hoe beter de ouders samen met school optrekken, hoe beter hun kinderen het zullen doen. Wie weet zijn er in Velsen mensen die het leuk vinden om mee te helpen aan dit project.”

Wat wordt er als vrijwilliger precies van je verwacht?

,,Het is de bedoeling dat je als schoolmaatje een jaar lang wekelijks bij een gezin op bezoek gaat, ongeveer twee uur per week na schooltijd. Je bouwt een vertrouwensband op met het gezin en gaat mee naar de oudergesprekken op school. Ook help je de ouders met de digitale berichten die vanuit school worden gestuurd. In het kort komt het erop neer dat je samen met de ouders bekijkt wat hun kind nodig heeft. En zo nodig help je ook met het huiswerk. Of je laat de ouders zien hoe zij het kind zelf kunnen helpen. Best een mooie vrijwilligersbaan dus. Het is heel dankbaar werk.”

Hoe kun je je aanmelden?

Als je geïnteresseerd bent, stuur dan een mail naar: karel@welzsijnvelsen.nl. Voor meer info kijk je op schoolmaatjesONS.nl. Daar staat alles wat je weten wilt.”

Ook wat te vertellen?

Kees de Boer is nieuwsgierig naar uw verhaal. Dagelijks zwerft hij door Velsen maar u mag hem ook tippen: kees.de.boer@mediahuis.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.