Premium

Wat is belangrijker: veiligheid van het kind of recht op voortplanting? ’De rechter weet soms al van tevoren dat het mis gaat’

© foto hielco kuipers

„De politiek en bevolking heeft een blinde vlek voor kinderleed in Nederland”, zegt gepensioneerd kinderrechter Cees de Groot. Het is tijd om niet meer de ouders centraal te stellen, maar het kind, vindt hij. Hij heeft een voorstel gemaakt voor een wet voor verplichte anticonceptie. Is deze zware maatregel ethisch te verantwoorden? We vragen het ook verloskundige Janneke Gitsels en een pleegmoeder van een meisje dat uit huis is geplaatst omdat haar ouders zwakbegaafd zijn.

Vanwege privacywetgeving en beroepsgeheim weten veel mensen niet hoeveel leed er achter het gevaarlijk kinderen verwekken schuilt. Dat stelt de gepensioneerd kinderrechter Cees de Groot. Ruim dertig jaar heeft hij vele kinderen uit huis moeten plaatsen. „De stem van een kind wordt niet gehoord. Afgezien van een aantal kinderen van zwakbegaafde ouders die worden vertegenwoordigd door belangenvereniging Sien, komt niemand op voor kinderen die als zij verwekt worden, voorbestemd zijn om op te groeien in een gevaarlijke thuissituatie.”

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.