Vakbond: ’Leerlingen zijn slecht voorbereid op eindexamen’

Amsterdam

Veel leerlingen zijn slecht voorbereid op hun eindexamen omdat de kwaliteit van de lessen ondermaats is door de invloed van de coronapandemie. Dat blijkt uit een enquête die door 8000 leden van de Algemene Onderwijsbond (Aob) is ingevuld.

Van de ondervraagde leerkrachten zegt 45 procent in de enquête dat zij leerlingen niet goed kunnen klaarstomen voor hun eindexamen. Vorige week besloot minister Slob om de centrale praktijkexamens in het beroepsgerichte vmbo te schrappen omdat leerlingen te veel achterstand hadden opgelopen. Het ministerie doet nog onderzoek naar de achterstanden in het onderwijs voordat zij een beslissing neemt over het laten doorgaan van de andere centrale eindexamens. Vorig schooljaar werden de examens geschrapt vanwege de toenemende coronabesmettingen.

De Aob wil nu voor extra aandacht voor de huidige lichting eindexamenkandidaten. ’De onderwijskwaliteit staat over de hele linie onder druk, maar voor examenleerlingen kan dit bepalend zijn voor de rest van hun schoolcarrière’, aldus de Aob in een brief aan de Tweede Kamer. Wat de Aob betreft moet er extra personeel komen, meer bijlessen op de eigen school en moeten de lessen zoveel mogelijk doorgaan.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.