Loodsbrand in vrieskou: ondernemers kijken toe met koffie in de hand

Vlammen slaan ook uit het dak.
© Foto’s michel van Bergen
Heemskerk

De brand die in de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 04.15 uur uitbrak in een loods aan Timmerwerf 38d in Heemskerk werd al snel opgeschaald naar ‘zeer groot’. ’s Zondags was men rond het middaguur nog aan het nablussen. De oorzaak is nog niet bekend.

Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) moest tevens hulp inroepen van korpsen uit Zaanstreek-Waterland en Noord-Holland-noord. Zo kwam er een schuimblusvoertuig uit Krommenie, materieel voor watervoeding uit Zaandam en een voertuig voor groot watertransport uit Egmond aan Zee.

Zondagochtend om acht uur was de brand onder controle. Verder was er een adviseur gevaarlijke stoffen ter plekke. Dit in verband met wat er opgeslagen lag. In het pand was de online winkel van Verfstop.nl gevestigd, eigendom van Romek Verstraten Holding BV in Limmen. Dit bedrijf heeft nóg enkele panden. ,,Gelukkig wel, ja”, zegt de eigenaar die zondag verder geen tijd had voor een reactie.

Vlammen

Zijn opslag is een van de meer dan tien gasvrije loodsen die er nu ruim een jaar staan. Vanwege de aanwezige verf(materialen) en de vlammen die uit het dak sloegen, besloot VRK al snel tot een omvangrijke inzet.

Eigenaren van omliggende bedrijven werden opgetrommeld in geval er bijvoorbeeld sleutels nodig zouden zijn.

Een van hen richtte een tijdelijke ‘koffiecorner’ in. Terwijl de brandweer en politie druk bezig waren, stonden daar ’s nachts in de vrieskou ondernemers met koffie in de hand en zonder mondkapjes samen te kijken naar vuurwerkfilmpjes op een smartphone.

(Tekst gaat door onder de foto)

Beschadigde auto aan de zijkant van de loods
© Michel van Bergen

Met behulp van ladderwagen en hoogwerker waren rond 06.00 uur de vlammen onder controle. Er hoefden geen mensen te worden geëvacueerd, in de directe omgeving is wel gewaarschuwd om ramen en deuren dicht te houden.

Dankzij gunstige wind trok de rook recht omhoog en vervolgens naar het open gebied, richting duinen. De loods stond intussen wel op instorten, er was een kraan onderweg om panelen uit elkaar te halen en zo later de schade te kunnen bekijken.

Het verwoeste interieur van de loods.
© Foto Mediahuis/Ton de Lange

Omwonende Hans Knaap, van het gelijknamige transportbedrijf, werd om rond 04.00 uur wakker gemaakt en diende zijn vrachtwagen ongeveer tien meter te verplaatsen om ruimte te maken. Hij woont sinds 1997 in het bedrijvengebied en maakte voor het eerst een dergelijke brand mee. Volgens hem draait de buurman van Verfstop.nl prima, ‘want er komen dagelijks wel twee of drie vrachtwagens om te leveren’.

Stefanie van Waardenburg van VRK meldde dat zondag later in de middag nog zou worden gecheckt op ‘nabranders’, ofwel smeulend vuur dat kan oplaaien. Gedurende de dag was er sprake van ramptoerisme: praatgroepjes, filmers, fotografen en automobilisten die elkaar irriteerden door met verkeer achter zich rustig de tijd te nemen om de plek des onheils te aanschouwen.

Koepels

Eigenaren van aangrenzende loodsen zitten met onder meer schade aan deuren. Bij hun afwezigheid zaagden brandweerlieden die doormidden om te zien of er koepels vlamgevat hadden. De hitte deed enkele koepels smelten.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.