Premium

Haarlem bij tien gezondste steden van Nederland, maar qua groen scoort Haarlem slecht

Rivier Het Spaarne kronkelt door de stad Haarlem. Aan de kade mooie grachtenpanden en achterin de Grote Kerk. Het is een zonnige dag met af en toe wat donkere schaduwplekken.
© Aerovista Luchtfotografie
Haarlem

Haarlem is een geliefde stad om te wonen, maar hoe gezond is het leven er eigenlijk? Is er genoeg groen om in te spelen en te verblijven? Hoe fiets- en voetgangersvriendelijk is de stad, hoe zit het met de luchtkwaliteit en de geluidsoverlast? Een onderzoek van adviesbureau Arcadis naar al die factoren levert Haarlem een tiende plek op in het lijstje van gezondste steden van Nederland. Groningen komt als beste uit de bus.

Arcadis nam vorig jaar in totaal twintig steden onder de loep. Gekeken werd naar mobiliteit, buitenruimte, milieu, gebouwde omgeving en gemeenschapszin. Haarlem scoort hoog als het gaat om gemeenschapszin, maar hoort met Amsterdam en Zaanstad bij de slechtst scorende steden als het gaat om ’buitenruimte’: groen om in te spelen, of te verblijven. ,,Hoewel Haarlem wordt omringd door voor recreatie geschikte landschappen zoals de duinen en Spaarnwoude, is binnen de stad relatief weinig ruimte om in een groene omgeving te spelen. Wat betreft speelplekken scoort de stad wel net boven het gemiddelde’’, constateert Arcadis.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.