184 mensen aangehouden bij rellen in hele land

In Haarlem.
© Foto Mizzle Media
Amsterdam

De politie heeft maandagavond en -nacht in totaal 184 mensen aangehouden bij gewelddadigheden en plunderingen door het hele land. Een woordvoerster sluit niet uit dat dat het er op een later moment meer zullen worden, afhankelijk van opsporingsonderzoek en onderzoek van videobeelden.

Rond middernacht werd al gemeld dat er 151 mensen waren aangehouden. Hoeveel boetes er in totaal tijdens de rellen in het hele land zijn uitgeschreven, is volgens de politie nog niet bekend.

Volgens politiechef Willem Woelders was er weer sprake van plunderingen, met name in Rotterdam. Waterkanonnen zijn ingezet en de mobiele eenheid heeft ook traangas gebruikt, onder meer in Haarlem, om groepen te verspreiden en agenten te ontzetten.

Lees ook: Rellen in Haarlem-Schalkwijk: auto in brand, veel vuurwerk, politie sluit wijk af en zet helikopter in [video]

Lees ook: Fotografen Haarlems Dagblad bekogeld met stenen door relschoppers in Schalkwijk [video]

(Tekst gaat door onder de foto)

Brand gesticht in Haarlem.
© Foto Mizzle Media

Volgens Woelders wordt op dit moment veel van de politie gevraagd. „We gaan tot het uiterste.” Aangezien de rellen in meerdere plaatsen in het land zijn, heeft de ME last van langere aanrijtijden.

„Tot een uur of 19.30 was het relatief rustig”, zegt de politiechef. „Wel waren er veel jongeren op straat. Vanaf 19.30 zie je links en rechts dat de geest uit de fles komt in meerdere steden.” Het gaat volgens hem om groepen variërend van vijftig tot tweehonderd personen.

Tweehonderd demonstranten door politie verdreven uit het centrum van Alphen aan den Rijn

De politie in Amsterdam heeft in de omgeving van de Molukkenstraat tijdens rellen in totaal negen mensen aangehouden. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Het was de hele avond onrustig. Er waren veel relschoppers en politie-eenheden op de been. Rond 22.30 uur twitterde de politie dat de situatie onder controle was. Er zijn vernielingen aangericht en er werd met vuurwerk gegooid. Een groepje relschoppers probeerde een politiebusje om te gooien. Ook werden leuzen gescandeerd als 'Joden, Joden!'.

Lees ook

Oproep om te rellen tegen corona lokt 50 jongeren naar binnenstad van Purmerend: onruststoker aangehouden na inrijden op agent

Onlusten in Alkmaar blijven uit. De Ben Side Youth van AZ stond klaar om plunderaars een warm onthaal te geven. ’Niemand sloopt onze stad’

Vijf verdachten aangehouden in Noord-Holland voor oproepen tot rellen

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.