Biden laat Amerikaanse overheid meer Amerikaans inkopen

De Amerikaanse president Joe Biden wil dat Amerikaanse overheidsorganisaties meer Amerikaans gaan inkopen. Daarvoor heeft hij een bevel ondertekend. Met de stap lost de nieuwe president meteen zijn verkiezingsbelofte in om een 'Buy American'-plan op te stellen.

Het besluit geeft overheidsorganisaties de opdracht om hun inkoopbeleid aan te scherpen zodat ze meer goederen en diensten van Amerikaanse bedrijven en werknemers kopen. Het gaat om veel geld. Met dit soort contracten zijn jaarlijks honderden miljoenen dollars gemoeid.

"We gaan belastinggeld gebruiken om Amerika weer op te bouwen", zei Biden voordat hij zijn handtekening zette. De president heeft daarnaast laten weten dat hij openstaat om te onderhandelen over zijn plan voor een nieuw coronasteunpakket van 1900 miljard dollar. De Democratische president hoopt ook Republikeinen achter zijn voorstel te krijgen, maar ook als dat niet lukt wil Biden de extra steun voor de economie er snel doorheen krijgen. "Tijd is van essentieel belang", heeft hij laten weten.

Het pakket met de naam het "Amerikaanse reddingsplan", moet de Verenigde Staten helpen om de coronapandemie en de zware economische omstandigheden waarin het land verkeert, door te komen. Eerder gaf Bidens voorganger Donald Trump al toestemming voor twee andere steunpakketten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.