Zweeds staalbedrijf SSAB ziet af van overname Tata Steel IJmuiden

Bart Vuijk
IJmuiden

Het Zweedse staalbedrijf SSAB ziet af van de overname van Tata Steel IJmuiden. Dat staat in een persbericht.

In het persbericht legt CEO Martin Lindqvist van SSAB uit dat de Zweden de overname niet langer zien zitten, nadat in november werd aangekondigd dat beide bedrijven in gesprek waren.

,,Na een diepgaande analyse en discussies werd het duidelijk dat er beperkte mogelijkheden zijn om de IJmuidense fabriek te integreren in het strategische framewerk van SSAB. Discussies met Tata Steel zijn daarom gestaakt.”

Lees ook: Zweeds staalbedrijf SSAB ziet af van overname Tata Steel IJmuiden

SSAB ’groene’ voorloper staalindustrie

Het Zweeds-Finse SSAB is wereldwijd een voorloper in de staalindustrie. Het bedrijf heeft als eerste ter wereld een werkende hoogoven die op groen waterstof wordt gestookt. Bij het bedrijf in IJmuiden waren de verwachtingen dan ook hooggespannen toen de Zweden zich meldden om de Nederlandse Hoogovens over te nemen.

Maar de Zweden komen er dus op terug. De Nederlandse fabriek is wat duurzaamheid betreft nog lang niet zover als de Zweden, klinkt door in het persbericht van SSAB. ,,We kunnen Tata Steel IJmuiden niet op de gewenste manier afstemmen op onze duurzaamheidsstrategie”, aldus Lindqvist.

IJmuiden ook ’groen’ maken te duur

Om de Nederlandse fabriek op het ’groene’ niveau van het Zweedse bedrijf te brengen, zijn simpelweg teveel investeringen nodig. ,,De synergieën die we in de transactie zagen, zouden de kosten en investeringen die nodig zijn voor onze gewenste transformatie niet volledig rechtvaardigen. Dit betekent dat de transactie over het algemeen niet aan onze financiële verwachtingen zou voldoen”, zegt Lindqvist.

,,De grondgedachte achter de discussies over Tata Steel IJmuiden was gebaseerd op de duidelijke wens van onze klanten naar een sterke leverancier van een breed assortiment fossielvrij staal”, schrijft SSAB in het persbericht.

,,De overgang naar fossielvrij staal is een topprioriteit voor SSAB. We zijn continu op zoek naar mogelijkheden om te investeren en het tempo van deze transitie op te voeren. Volledig fossielvrij staal wordt een premiumsegment met een groot groeipotentieel. We zien een grote vraag van klanten, voor binnen automotive en heavy transport”, aldus Lindqvist.

Lees ook: ’Droomdeal Tata Steel mogelijk getorpedeerd door Zweedse beleggers’

Lees ook: ’Toekomst Hoogovens IJmuiden alleen veilig bij blijvende investeringen’, zegt afscheidnemend ondernemingsraadvoorzitter Frits van Wieringen van Tata Steel

Lees ook: ’Zweeds SSAB biedt zeker 7 miljard dollar voor Tata Steel IJmuiden, bod komt al in januari’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.