Marokko wil mediwiet legaliseren

ANP Producties | Bron: ANP

Marokko gaat het verbouwen, exporteren en verkopen van cannabis voor medische doeleinden legaliseren. De regering hoopt daarmee de armlastige boeren in het noordelijke Rif-gebergte een handje te helpen. Recreatief gebruik van de softdrug blijft verboden.

De stap is mogelijk doordat cannabis in december van de VN-lijst van gevaarlijkste drugs is geschrapt. Daardoor zijn de productie en handel in hasj en wiet volgens internationaal recht legaal bij medisch gebruik en voor wetenschappelijke doeleinden. Cannabis staat nog wel op een andere lijst van drugs die "erg verslavend en vatbaar voor misbruik" zijn.

De Marokkaanse regering keurt het wetsvoorstel naar verwachting volgende week goed, waarna nog instemming van het parlement vereist is. Doel is niet alleen de landbouwers te steunen, maar ook drugssmokkelaars de wind uit de zeilen te nemen. Er komt een agentschap dat toezicht houdt op productie, transport en verkoop van cannabis.

Marokko is een van de grootste cannabisproducenten ter wereld. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is het areaal waarop de plant word verbouwd gedaald van 134.000 hectare in 2003 naar 47.000 in 2015.

Cannabis is een verzamelnaam voor producten die van de cannabisplant afkomen: hasj en wiet. Met wiet worden de bloemtoppen van de plant bedoeld. Hasj is een concentraat van de hars die op de plant voorkomt.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.