Paus begonnen aan historisch bezoek Irak

Paus Franciscus is vrijdagmiddag gearriveerd in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Hij brengt het eerste pauselijke bezoek ooit aan het land in het Midden-Oosten, ondanks zorgen over de veiligheidssituatie en de coronapandemie.

Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk zei in het presidentieel paleis dat er een einde moet worden gemaakt aan "daden van geweld en extremisme" en "onverdraagzaamheid". Tijdens zijn eerste toespraak in Irak toonde hij ook medeleven aan de jezidi's, een religieuze minderheid die te maken heeft gehad met genocide.

Eerder op de dag werd de paus op de luchthaven van Bagdad ontvangen door premier Mustafa al-Kadhimi. In het paleis volgde een ontmoeting met president Barham Saleh, door wie hij in 2019 werd uitgenodigd. In het weekend staan bezoeken aan religieuze locaties op de planning. De paus gaat onder meer naar Ur, de geboorteplaats van de profeet Abraham, voordat hij maandag terugkeert naar het Vaticaan.

Pelgrim van vrede

De paus vertelde eerder dat hij als "pelgrim van vrede" naar Irak gaat. De reis gaat door ondanks de coronapandemie; dagelijks worden er 5000 nieuwe bevestigde gevallen gemeld. De paus is gevaccineerd, maar er moet ook rekening worden gehouden met andere gevaren.

De spanningen in het land zijn in de afgelopen weken hoog opgelopen. Eerder deze week werd de basis van de internationale coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) bestookt met raketten. Veiligheidsdiensten zijn massaal betrokken bij de beveiliging van de paus, die zijn bezoek tot op het allerlaatste moment had kunnen annuleren.

Paus Franciscus zei eerder de mensen in Irak niet voor een tweede keer te willen teleurstellen. Hiermee verwees hij naar de plannen van paus Johannes Paulus II om het land in 2000 te bezoeken. De reis ging niet door omdat gesprekken daarover met de Iraakse regering vastliepen. Dictator Saddam Hoessein was destijds nog aan de macht in Irak.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.