'Gezondheid Navalni holt achteruit'

De gezondheid van de Russische oppositieleider Aleksej Navalni holt achteruit. Hij heeft geen gevoel meer in zijn handen, zeggen zijn advocaten, die hem woensdag bezochten in het strafkamp waar hij vastzit. Navalni is al een week in hongerstaking om medische behandeling af te dwingen. Hij klaagde eerder over onder meer zware rugpijn.

Volgens zijn advocaten is Navalni al 13 kilo afgevallen sinds hij vorige maand gevangen werd gezet. Ze eisen dat de oppositieleider wordt overgebracht naar een ziekenhuis, maar volgens het Kremlin komt hij niet in aanmerking voor een speciale behandeling.

Het Witte Huis zei woensdag zich zorgen te maken over de gezondheid van Navalni. De Amerikanen dringen erop aan dat de Russische autoriteiten zijn gezondheid en veiligheid waarborgen. "Zolang Navalni gevangen zit, is de Russische regering verantwoordelijk voor zijn welzijn", zei een woordvoerder van het Witte Huis.

Navalni kreeg een celstraf van 2,5 jaar omdat hij zich niet zou hebben gehouden aan de voorwaarden van een eerdere veroordeling voor fraude. Hij werd aangehouden na terugkeer uit Duitsland, waar hij herstelde van een vergiftiging met een zenuwgif.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.