Grote leiders vertrekken zelden op tijd, laat Tjeenk Willink onze premier snel sensibiliseren. Zijn tijd is gekomen | Commentaar

Mooie scene uit The Crown. Margaret Thatcher, fabelachtig gespeeld door Gillian Anderson, beseft eindelijk wat iedereen om haar heen allang weet: haar tijd zit erop. Ze moet plaats maken. Geen glorieus vertrek, maar in de steek gelaten door haar eigen partij. Een aftocht die veel weg heeft van afdruipen. Grote leiders vertrekken zelden op tijd.

Wie de scene over twintig jaar mag spelen is nog een vraag. Maar de gelaatsuitdrukking van hoofdpersoon Mark Rutte in De Premier, als hem duidelijk wordt dat de teflonlaag echt niet meer afdoende is, zal vergelijkbaar zijn. Een mengeling van ontzetting en minachting. Dat regeerrecord zal er dus niet komen. Rutte IV kan in het rijtje onvervulde dromen, zoals dat tweede kabinet Den Uyl, om maar een andere grote leider te noemen die de eigen kansen niet goed inschatte.

Moties van afkeuring en wantrouwen doen er niet meer toe. De premier heeft een veel groter probleem. Het volk accepteert hem niet langer. Waar de premier stelselmatig buiten schot bleef als collega’s om hem heen stuntelden, is nu de grote baas zelf aan de beurt. Met de openbaarmaking van de notulen van de ministerraad is de grimmige kant van onze goedlachse leidsman niet langer over het hoofd te zien.

De kritiek is niet van de lucht. Over hoe de kamer misleid werd. En hoe onwelgevallige Kamerleden op hun plaats gezet dienen te worden. Rutte blijkt daar ook een meester in te zijn, want wie maakt zich druk over VVD-Kamerlid Lodders. Collega Hoekstra ging het een stuk minder geruisloos af. Sensibiliseren is een vak dat gelukkig niet iedereen verstaat.

Maar het echte probleem is wat niet gezegd werd in die ministerraad. Geen woord over de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Geen boosheid over het onrecht dat hem is aangedaan. Brandjes blussen, schade beperken, voor het kabinet en de staat, maar niet voor de getroffen burgers. Nu de kleding van de keizer zo duidelijk ontbreekt, is er geen andere uitweg meer. Laat Tjeenk Willink deze klus maar klaren. Sensibiliseer Rutte. De tijd is daar. Zijn tijd is voorbij. Wat rest zijn tien bewonderenswaardige jaren, maar daar heeft nu nog even niemand oog voor.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.