Premium

Ter dood veroordeelde SS’er verstopt zich 29 jaar op zolder bij zijn ouders. Diederik van Vleuten kruipt in zijn huid

Diederik van Vleuten kruipt in de huid van Jacques Philippa, die zich na de oorlog 29 jaar schuil hield bij zijn ouders op zolder.
© Foto Peter Schat
Baarn

Uit moederliefde verborg zij haar wegens oorlogsmisdaden gezochte zoon op zolder. Tot haar overlijden 29 jaar later zat hij daar. Zijn zus belde de politie, omdat hun 83-jarige vader de ontsnapte ter dood veroordeelde niet meer kon verzorgen.

Jacques Philippa was in Duitsland opgeleid tot SS’er, maar werd niet naar het Oostfront uitgezonden. In bezet Nederland sloot hij zich bij de Landwacht aan. Hij leidde in Drenthe de beruchte bloedploeg Norg, betrokken bij het oppakken, martelen en ombrengen van tientallen onderduikers, Joden en verzetsmensen. Na de bevrijding werd hij zelf onderduiker. Bij zijn ouders op zolder in Den Haag. Een ongelooflijke 29 jaar lang. Had hij kiespijn, dan trok vader Bernhard eigenhandig de kies. Kreeg hij last van zijn nieren, dan ritselde moeder Elisabeth de medicijnen. Gingen zijn ouders op stap, dan verkeerde Philippa in een voortdurende angst voor inbrekers.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.