Aantal huurwoningen is in Velsen de afgelopen vijf jaar afgenomen

Er werden in de afgelopen vijf jaar meer huurwoningen gesloopt en verkocht dan gebouwd en gekocht.
© archieffoto Ron Pichel
Velsen

In de afgelopen vijf jaar is in Velsen het aantal huurwoningen van woningcorporaties afgenomen. Dit blijkt uit het onderzoek dat de NOS recent heeft gedaan naar (sociale) huurwoningen.

De gemeente Velsen telde vorig jaar 31.226 woningen, volgens de gegevens van de NOS. Daarvan zijn ruim 13.000 huurwoningen, het overgrote deel is in het bezit van woningcorporaties. Volgens de berekeningen van de omroep is het aantal huurwoningen van corporaties van 2015 tot 2020 met 104 huizen afgenomen. In die vijf jaar werden woningen gebouwd en gekocht, maar werden er net iets meer gesloopt en verkocht.

De NOS heeft ook van ruim zestig procent van de Nederlandse gemeenten, waaronder Velsen, de wacht- of zoektijd naar een huurwoning op een rij gezet. Ruim honderd woningcorporaties leverden hiervoor gegevens aan.

Uit die gegevens blijkt dat in Velsen mensen gemiddeld 5,5 jaar staan ingeschreven voor een sociale huurwoning. De eerste twee jaar en drie maanden zijn de ingeschrevenen vrij passief, daarna zijn ze gemiddeld ruim drie jaar actief op zoek naar een huis. Een sociale huurwoning heeft een huur van maximaal 752,33 euro per maand.

Mensen tot een bepaald inkomen komen voor deze huizen in aanmerking.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.