’Privacy kinderen wordt online onvoldoende beschermd’

De Consumentenbond zegt na onderzoek het slecht gesteld is met de bescherming van de online privacy van volwassen en kinderen. Een nieuw kabinet moet serieus werk maken van voor de handhaving van de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

De bond komt met de resultaten van het onderzoek, vlak voor het kamerdebat dat hierover donderdag in de Tweede Kamer plaatsvindt.

In de 3 jaar dat de AVG van kracht is, deed de Consumentenbond veel onderzoek naar de mate waarin bedrijven de wet naleven. En de resultaten logen er niet om. Onder andere Facebook, Google en TikTok bleken de privacyregels aan hun laars te lappen, net als veel websites. En sommige apps, waaronder Grindr en Tinder, verhandelden illegaal gevoelige informatie van hun gebruikers. En bij maar liefst 66 van de 89 online diensten die de Consumentenbond aan de Privcaymeter onderwierp, bleek iets mis. Slechts de helft van die bedrijven voerde verbeteringen door na kritiek van de Consumentenbond.

Handhaving

Hoewel veel bedrijven de wet overtreden, blijft handhaving uit. En dat is de Consumentenbond een doorn in het oog. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ,,De wet biedt de toezichthouder de mogelijkheid om hoge boetes met een afschrikwekkende werking op te leggen, maar die maakt daar nauwelijks gebruik van. De Autoriteit Persoonsgegevens deelde slechts een handvol boetes uit. En we wachten nog steeds op een uitspraak over Google, waarover we al in 2018 een klacht indienden. Dat moet echt anders. De AP moet veel meer slagkracht krijgen. Dus het nieuwe kabinet moet aan de bak. Met geld en een duidelijke opdracht.’’

Kinderen

Ook wil de Consumentenbond een aanscherping van de AVG om de privacy van kinderen beter te beschermen. De wet schrijft voor dat platforms ’specifieke bescherming’ moeten bieden aan kinderen, maar laat grotendeels in het midden hoe ze dat precies moeten doen.

Meer nieuws uit Ombudsteam

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.