Psychotische Pool niet vervolgd voor voor het neersteken van twee landgenoten in Beverwijk

© archieffoto
Haarlem

De Meervoudige Kamer in Haarlem heeft de 36-jarige Pool Lukasz A. gisteren ontslagen van rechtsvervolging voor het neersteken van twee landgenoten in Beverwijk.

Beide feiten, gepleegd op 16 juni 2020, werden bewezen verklaard. Maar omdat de verdachte de bewuste dag volgens deskundigen psychotisch was, werden ze hem niet strafrechtelijk aangerekend.

A. zou zich in een kliniek zou laten opnemen, maar verhuisde deze week van Beverwijk naar een vriend in IJmuiden. Hij zei zich niet goed te kunnen herinneren wat er allemaal gebeurd was en ontkende zowel een poging tot doodslag als een poging tot zware mishandeling te hebben gedaan. Het mes waarmee was gestoken, werd vlakbij het huis vol Polen aan de Arendsweg op straat gevonden. De politie deed er geen nader onderzoek naar, waardoor de verdachte kon zeggen dat hij een mes heeft dat erop lijkt. ,,Misschien is het van me gestolen.’’

Wild

In elk geval werd een slachtoffer in zijn hoofd, arm en lichaam geraakt. De ander die te hulp schoot, werd meermalen in de rug en onder een oksel gestoken. Hoewel A. beweerde op dat moment in de stad te zijn geweest, hadden getuigen hem wild met het mes zien uithalen en zwaaien, alsmede ’ik maak je dood’ horen schreeuwen.

Zowel een psycholoog als een psychiater heeft de verdachte onderzocht tijdens zijn langdurige voorarrest. Beiden concludeerden dat de Pool lijdt aan een psychogene psychose, waar hij nu medicijnen voor slikt. De kans op recidive wordt daarom klein geacht, zeker als hij werk en onderdak heeft. Hij hoopt dat binnenkort in zijn thuisland te vinden.

Zorgtraject

De officier van justitie noemde de steekpartijen ernstige, strafbare feiten die normaliter ook zwaar bestraft worden. Vanwege A.’s geestelijke aandoening vroeg ze hem te ontslaan van rechtsvervolging. De advocaat van de verdachte benadrukte bovendien dat er binnenkort een zorgtraject begint waarvan de Pool zegt dat hij daar helemaal aan zal meewerken. De rechtbank nam dit over en legde A. alleen op dat hij een financiële schade aan een van de slachtoffers moet betalen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.