’Verdedigers gooien zich als ’rompjes’ voor schietende aanvallers. Geen mens springt op deze wijze van nature graag richting een tegenstander’ | EK-column

Toby Alderweireld wil een voorzet blokken met de armen op zijn rug.
© Foto AFP

Onpopulair standpunt, maar het moet toch eens gezegd: de VAR is op veel vlakken een aanwinst voor het voetbal. Bal op de hand is niet meer te missen. Scoren uit geniepige handballetjes is er niet meer bij, en da’s prettig. Waar het echter fout gaat, is bij de regels voor handsballen.

Het voetbal moet uitkijken dat er geen hockey-achtige toestanden ontstaan, waar spelers op zoek gaan naar het ’voetje’. Straks krijgen we ook spitsen die mikken op een ’handje’. Aanvallers die doorhebben hoe een menselijk lichaam draait en de bal met een gevoelig stiftje zó op een handpalm mikken. Het zal uitgroeien tot een specialisme, iets waarop aanvallers gaan trainen.

Net zoals dat verdedigers zichzelf inmiddels aanleren om zich op een totaal krankzinnige manier voor een schot te gooien. Met de handen op de rug sprong Toby Alderweireld tijdens België-Denemarken voor een voorzet. Ziet er heldhaftig uit: raak alles maar, zolang je m’n arm of hand maar mist. Verdedigers gooien zich als ’rompjes’ voor schietende aanvallers. Met de vaak aangehaalde ’natuurlijke houding’ heeft het niks te maken. Geen mens springt op deze wijze van nature graag richting een schietende tegenstander.

De voetbalbonden hebben de mond vol over protocollen bij hersenschuddingen. Dat moet allemaal professioneler. Maar met de krankzinnige regel dat zo’n beetje elke bal op de arm of hand een strafschop is, werk je risicovol verdedigen in de hand. Wat te denken van de strafschop die de Noord-Macedoniër Daniel Avramovski tegen kreeg? Hij stond in een muurtje bij een vrije trap, beschermde zijn gezicht met een arm toen hij sprong, kreeg de bal tegen die arm, voorkwam zo zijn eigen knock-out, maar zag de bal vervolgens wel op de stip gaan. En nog een gele kaart toe. Daar krijg je toch hoofdpijn van?

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen