Velsen van Vroeger: Meeleven met een knokkend circus: makers televisieserie streken neer in crosskuil bij sluizencomplex

Foto Guus Hartendorf
© Foto Guus Hartendorf
1/2

Met een zekere regelmaat komt er een circus naar Velsen. Maar zelden staat er zo’n bedrijf in de crosskuil ten noorden van het IJmuidense sluizencomplex, zoals in augustus 2005. Bepaald geen plek waar het publiek in groten getale op af zal komen. En dat is met Circus Waltz, want daar gaat het hier om, ook precies de bedoeling.

Sfeer

De wonderschone omgeving met de hoogovens en de sluizen biedt kennelijk precies de juiste sfeer die de makers van de zevendelige televisieserie ’Circus Waltz’ voor ogen hebben. De Nederlandse dramaserie verschijnt vanaf november 2006 op de buis en is een productie van Bosbros, in samenwerking met de omroepen VPRO, Vara en NPS. Norbert ter Hall voert de regie en Robert Alberdingk Thijm is de schrijver van de serie.

De rolprent gaat over de Duitse circusfamilie Waltz, vandaar de Duitse vlaggen op de achtergrond en het Duitse politiebusje in het midden van de foto. Al met al is het een redelijk troosteloze omgeving, maar het verhaal is dan ook niet al te vrolijk.

Willy Waltz, gespeeld door Aart Staartjes, is directeur en spreekstalmeester van het circus. Als er een hersentumor bij hem ontdekt wordt, wil hij zich niet laten opereren. Maar intussen is-ie niet in staat om zijn zieltogende circus draaiende te houden.

Zoons

In geen van zijn drie zoons ziet hij een geschikte opvolger. Waltz’ nieuwe Russische vriendin wil het circus wel overnemen. De familie vecht al jaren voor het voortbestaan van het bedrijf. Maar die droom verandert in een nachtmerrie.

Veel conflicten zijn het gevolg. Hooggeëerd publiek: gaat dat zien (op internet)!

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.