Wielrenster Amy Pieters wint Nederlandse titel op VAM-berg [video]

WIJSTER

Wielrenster Amy Pieters uit Zwanenburg heeft voor het eerst in haar carrière de Nederlandse titel op de weg veroverd. De 30-jarige wielrenster van SD Worx kwam na 124,1 kilometer solo aan bovenop de VAM-berg in Drenthe. Nancy van der Burg werd op ruime achterstand tweede en Karlijn Swinkels finishte als derde.

Pieters werd eerder al tweede in 2015 en 2018 op het NK en pakte in 2019 brons. In 2019 veroverde ze de titel bij het EK wielrennen op de weg in Alkmaar. Ze volgt haar ploeggenote, regerend wereldkampioene Anna van der Breggen op als Nederlands kampioene.

(Tekst loopt door onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Van der Breggen trok aan het begin van de zeventien ronden van het NK een paar keer stevig door waardoor er al vroeg een breuk in het peloton kwam. De wereldkampioene liet van te voren al weten niet een nieuwe Nederlandse titel te ambiëren, maar dat ze wilde dat een ploeggenote zou winnen.

Lees ook: Wielrenster Pieters is ’eindelijk’ Nederlands kampioen: ’De laatste keer VAM-berg was wel zwaar’

Met nog ruim vijftig kilometer te gaan ontstond er een kopgroep van zes rensters met naast Pieters, Van der Burg, Swinkels ook Shirin van Anrooij, Sabrina Stultiens en Kirstie van Haaften. Laatstgenoemde moest de andere vijf laten gaan, die daarna uitliepen naar een marge van ruim een minuut.

(tekst gaat door onder foto)

Erachter probeerde Europees kampioene Annemiek van Vleuten een aantal keer het gat kleiner te maken door hard de VAM-berg op te fietsen. Zonder de steun van andere ploegen bleef het verschil echter minimaal een minuut.

Met nog twee ronden te gaan demarreerde Pieters uit de kopgroep. Ze pakte al snel 20 seconden voorsprong en liep alleen maar verder uit. Het verschil op de finish met Van der Brug en Swinkels was uiteindelijk 2.27 minuten. De twee rensters van Jumbo-Visma bleven in een sprintje Van Anrooij voor.

De nieuwe Nederlands kampioene komt ook in actie op de Olympische Spelen in Tokio, maar dan bij het baanwielrennen. Met Kirsten Wild werd Pieters twee keer wereldkampioen op de koppelkoers.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen