Woedende Leo Beenhakker merkt het in 2008 al: Polen en het EK, dat is geen gelukkige combinatie [video]

Een chaotische situatie tijdens Spanje-Polen, zaterdagavond in Sevilla.
© Foto AP/Jose Manuel Vidal
Sevilla

Polen heeft na het gelijkspel tegen Spanje (1-1) op het EK nog wel een kans op de volgende ronde, maar met één uit twee staat het er niet echt lekker voor. Dat is een teleurstelling voor het land dat op het vorige EK, in 2016, juist voor het eerst de groepsfase overleefde en vervolgens de kwartfinale haalde.

Een erg succesvolle EK-historie heeft Polen trouwens niet. Pas in 2008 deed het voor het eerst mee aan de eindronde. Veel vaker was het land aanwezig op WK’s en daarbij was het ook veel succesvoller: in 1982 werd Polen op het WK in Spanje zelfs derde.

Die eerste EK-deelname in 2008 had Polen mede aan een Nederlandse bondscoach te danken: Leo Beenhakker. Die succesvolle kwalificatiereeks leverde Beenhakker een Poolse onderscheiding op.

Op de eindronde wist hij zijn elftal niet door de groepsfase te loodsen, al zag het er eventjes goed uit. Na een nederlaag tegen Duitsland (0-2) stond Polen in de tweede wedstrijd op een 1-0 voorsprong. In de blessuretijd ging het alsnog mis. Oostenrijk maakte 1-1 uit een penalty die de Engelse scheidsrechter Howard Webb gaf omdat verdediger Wasilewski lichtjes aan het shirt van Prödl had getrokken.

(Tekst gaat door onder de video)

Beenhakker was ziedend. „We zijn werkelijk bestolen”, zei hij. „Voor het toernooi kregen we een instructie-dvd met voorbeelden van shirtje trekken. De scheidsrechters zouden dat gaan bestraffen. Op het EK heb ik daar al tien voorbeelden van gezien, maar niemand die ervoor fluit. Nu wil Webb waarschijnlijk laten zien wat voor grote jongen hij is en dat hij wel een strafschop durft te geven. Schei toch uit zeg.”

(Tekst gaat verder na de foto)

Leo Beenhakker is kwaad op Howard Webb.
© Foto AFP/Joe Klamar

In het derde groepsduel verloor Polen van Kroatië (1-0), waardoor het was uitgeschakeld.

Op het huidige EK moet Polen de laatste groepswedstrijd, woensdag tegen Zweden, winnen om de volgende ronde te kunnen halen.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen