’Het kan in één week totaal omslaan’, merkt tennisser Jesper de Jong uit Hoofddorp. Hij wint tot zijn eigen grote verbazing voor het eerst een challengertoernooi [video]

Jesper de Jong.
© Archieffoto Henk Koster
Almaty

Jesper de Jong heeft het challengertoernooi van Almaty in Kazachstan op zijn naam geschreven. De 21-jarige Hoofddorper plaatste zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi en bereikte daarin de finale. Die won hij met 6-1, 6-2 van Tomas Barrios uit Chili. Het is de eerste titel voor De Jong op dit niveau.

De Jong won zeven partijen in Almaty. In de finale was De Jong duidelijk de sterkste. De nummer 319 van de wereldranglijst brak vier keer de opslagbeurt van zijn tegenstander, die met de 232e plaats op de ranking een stuk hoger staat.

„Dit is voor mij een heel speciaal moment”, reageert De Jong vanuit Almaty. „Helemaal omdat het mijn eerste titel is en ook omdat deze zo onverwachts was. De eerste week in Almaty speelde ik helemaal niet goed. Ik verloor in de kwalificaties. Ik pakte wel de dubbeltitel, dat was nog goed voor de gemoedsrust. Deze titel, op het tweede toernooi hier in Almaty, kwam daarna heel onverwacht. Twee weken geleden was het vertrouwen heel laag, maar het kan in één week totaal omslaan.”

De Jong won zeven partijen op rij zonder een set af te staan. „Ik raakte in een flow en het ging steeds beter. Niet te beschrijven hoe dat voelt.” Door de zege stijgt hij naar plaats 259 op de ATP-ranking.

„Rond plaats 240 mag je meedoen in de kwalificaties van de grandslamtoernooien”, legt hij uit. „Ik moet nog veertig tot vijftig punten, dat is behoorlijk veel, maar met deze goede vorm is het mogelijk.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen