De rapportcijfers van Oranje na de poulefase: knuffelbeer Denzel Dumfries scoort het hoogst

Het Nederlands elftal maandagavond voor de wedstrijd tegen Noord-Macedonië.
© Foto EPA/Olaf Kraak
Amsterdam

Met zeer overtuigende cijfers heeft Oranje de groepsfase van het EK afgesloten. Drie wedstrijden, drie overwinningen in groep C. Na de 3-2 tegen Oekraïne en de 2-0 tegen Oostenrijk werd maandagavond Noord-Macedonië met 3-0 verslagen.

Prachtige cijfers dus. Hoe scoorden de spelers individueel en wat voor cijfers krijgen ze voor hun spel in de poulefase?

Maarten Stekelenburg 7

De naam Stekelenburg is tijdens de poulefase weinig gevallen en dat is meestal een goed teken. Maakte geen rare fouten, maar werd ook weinig op de proef gesteld.

Denzel Dumfries 8

Is de nationale knuffelbeer na zijn doelpunten tegen Oekraïne en Oostenrijk en werd na die twee duels verkozen tot man van de wedstrijd. Drie keer op rij was te veel gevraagd. Was na een half uur wel heel dicht bij de 2-0, maar schoot tegen de benen van de keeper. Mocht de tweede helft uitrusten van Frank de Boer.

Stefan de Vrij 7

Weinig aanvallers op dit EK zullen graag tegen Stefan de Vrij spelen. Speelt als mandekker een degelijk en sterk toernooi. Toch kwam hij tegen Noord-Macedonië heel goed weg toen een doelpunt van Ivan Trickovski werd afgekeurd wegens buitenspel. De aanvaller stond op gelijke hoogte met De Vrij, het ging om centimeters. In de rust werd De Vrij gewisseld. Oranje ging 4-3-3 spelen en Frank de Boer koos voor Matthijs de Ligt als rechter centrale verdediger.

Matthijs de Ligt 7

Begon licht geblesseerd aan het toernooi en miste daardoor de eerste wedstrijd. In het tweede duel was hij terug, waarna hij de nodige kritiek van Marco van Basten kreeg. Die werd overigens door weinigen gedeeld. Voor De Ligt geldt hetzelfde als voor De Vrij: speelt degelijk. Dat Oranje desondanks grote kansen heeft weggegeven, zit hem vooral in de samenwerking tussen de drie verdedigers De Vrij, De Ligt en Daley Blind.

Jurriën Timber 6

Stond in de eerste wedstrijd als ’broekie’ in de basis omdat Matthijs de Ligt nog niet fit was. Deed het goed. Weet dat ie tweede keus is en zal zich moeten richten op spaarzame kansen. Maandagavond mocht hij de tweede helft spelen als vervanger van rechtsback Denzel Dumfries.

Daley Blind 6,5

Was net op tijd fit voor het EK na zijn enkelblessure en werd daarom in de eerste twee duels na een uur spelen gewisseld. Maandagavond maakte hij de negentig minuten vol. Werd net als zijn collega-verdedigers niet tot het uiterste getest in de groepsfase. De vraag is daarom vooral hoe het drietal De Vrij-De Ligt-Blind zich gaat houden tegen de topaanvallers van dit EK.

Patrick van Aanholt 5

Was in aanloop naar het toernooi helemaal geen basisspeler, maar kreeg in het eerste groepsduel tot ieders verrassing de voorkeur boven Owen Wijndal. Stond tegen Noord-Macedonië voor de derde keer op rij in de basis.

Owen Wijndal 5

Zal ongetwijfeld gedacht hebben dat hij de eerste keus was als linksback, maar moet het tot nu toe doen met een rol als invaller. Afgaande op de filmpjes op de social media van de KNVB lijdt zijn humeur er niet onder. Ging bij zijn eerste invalbeurt, tegen Oekraïne, niet vrijuit bij het eerste tegendoelpunt. Tegen Noord-Macedonië was hem geen invalbeurt meer gegund.

Marten de Roon 6,5

Moest tegen Noord-Macedonië zijn basisplaats afstaan aan Ryan Gravenberch, maar dat was alleen maar om na zijn gele kaart van afgelopen donderdag nu geen risico te lopen op een schorsing voor de achtste finale. Zondagavond in Boedapest zal hij er weer bij zijn. Frank de Boer wil de ‘onzichtbare’ middenvelder er gewoon graag bij hebben.

Ryan Gravenberch 5

Is creatiever dan zijn concurrent Marten de Roon, wordt vaak gezegd. Daar bleek tegen Noord-Macedonië niet veel van. Tegen de zwakste tegenstander uit groep C liet Gravenberch niet zien waarom Frank de Boer hém moet opstellen in plaats van De Roon. Grote belofte voor de toekomst, da’s duidelijk, maar dat telt nu nog niet.

Frenkie de Jong 6,5

Gooide er maandagavond al na twintig seconden een ‘Zidane-pirouette’ uit. Dat beloofde veel, maar het vervolg viel tegen. Meer balverlies dan gewenst en geen beslissende openingen. Het hoefde ook minder dan in de vorige wedstrijden, maar toch. Was na rust iets beter en zette Wout Weghorst vrij voor de keeper.

Georginio Wijnaldum 7,5

De chef van het elftal. Doet weinig fout en veel goed. Duikt op de goede moment op voor het doel en maakte maandagavond twee doelpunten (de 2-0 en 3-0). Scoorde dit toernooi als aanvallende middenvelder al drie keer en is daarmee topscorer van het elftal.

Wout Weghorst 6

Stond de eerste twee duels in de basis, maar begon nu op de bank en viel halverwege de tweede helft in. Voelt concurrent Donyell Malen dichterbij komen en had zichzelf een heel goede dienst kunnen bewijzen als hij meteen na zijn entree had gescoord. Hij had er de kans voor, maar schoot op de lat. Had maandag de ‘pech’ dat Malen het tegen de zwakste – en al uitgeschakelde – ploeg van groep C mocht laten zien.

Donyell Malen 5,5

Nederland is verdeeld. Veel fans houden van de gepassioneerde Wout Weghorst, anderen zien liever de kwikzilverachtige Donyell Malen. Maandag mocht Malen het laten zien. Met zijn versnellingen ziet het er altijd dreigend uit, maar schijn bedriegt nog weleens. Hij gaf de assist bij de 1-0 en de ‘voorassist’ bij de 2-0. Maar om nou te zeggen dat de aanval met hem veel gestroomlijnder liep dan met Weghorst: nee. Bovendien: het was Noord-Macedonië.

Memphis Depay 5,5

Maakte halverwege de eerste helft zijn eerste doelpunt uit open spel en was ook betrokken bij de 2-0 en 3-0. Daarmee krikte hij zijn rapportcijfer van de poulefase wat op, want tot dan speelde hij dit toernooi ondermaats. Veel acties, weinig rendement. Wie weet is de spits nu ‘los’ en kan hij in de knock-outfase zelfs de gewenste hoofdrol gaan spelen.

Oranjefans tijdens Nederland-Noord-Macedonië.
© Foto EPA/Peter Dejong

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen