Opgekrabbeld Tata Steel betaalt 45 miljoen aan NOW-coronasteun terug aan Nederlandse overheid

IJmuiden

Tata Steel betaalt 45 miljoen euro terug aan ontvangen coronasteungelden aan de Nederlandse staat. Het bedrijf bleek achteraf niet onder de eisen voor het steunpakket NOW 2 te vallen.

Eerder kreeg Tata Steel al geld onder de NOW 1-regeling. Tata Steel IJmuiden ontving voor die eerste periode, aan het begin van de coronapandemie, 27,6 miljoen euro. Dat geld werd betaald over de maanden maart, april en mei 2020. De dochterbedrijven elders in Nederland ontvingen ook nog enkele miljoenen.

Het geld over de eerste periode hoeft niet terug, want Tata Steel voldeed in die periode ruimschoots aan de vereiste omzetdaling van meer dan twintig procent. Dat is de grens voor NOW-steun, waardoor zo’n 80 procent van de loonkosten van een door coronaverliezen getroffen bedrijf tijdelijk door de overheid worden betaald.

De eerste NOW-steunperiode werd gevolgd door een tweede steunpakket, over de maanden juni, juli en augustus. Tata Steel IJmuiden kreeg dik 37 miljoen euro, en de dochterbedrijven ook nog een aantal miljoenen. Tijdens deze periode trokken de zaken voor Tata Steel IJmuiden weer aan, waardoor de omzetdaling enkele procenten onder de twintig procent bleef. Dit geld wordt daarom terugbetaald.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.