Afsprakennummer Janssen onbereikbaar door vele bellers, telefoonnummer 3,6 miljoen keer gebeld

Mensen konden woensdag een groot deel van de dag niet bellen met het speciale telefoonnummer voor prikafspraken met het coronavaccin van Janssen. Dat nummer, 0800-1295, was door "extreem grote belangstelling" niet bereikbaar. Alle lijnen liggen plat, liet de organisatie GGD GHOR Nederland weten.

Het nummer was sinds 10.00 uur in de lucht. In de eerste paar minuten waren er "70.000 belpogingen", zegt de GGD. Mensen die niemand aan de lijn kregen, probeerden het algemene afsprakennummer 0800 7070, waardoor het ook bij dat callcenter heel druk werd.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) had kort voor de lancering van het telefoonnummer gezegd dat de lijnen het "absoluut aankunnen, we zijn klaar voor een hausse aan telefoontjes. Maar als we met zijn allen massaal gaan bellen, alle mensen die nog geen prik hebben gehad, dan zou het best wel even vast kunnen lopen."

Het is de eerste keer dat mensen kunnen kiezen voor een bepaald coronavaccin. Waarschijnlijk worden de eerste mensen die nu een afspraak weten te maken, vrijdag gevaccineerd. Met die ene prik zijn ze klaar. Bij de andere vaccins hebben mensen twee inentingen nodig. Deze week en volgende week kunnen ongeveer 200.000 mensen een prik krijgen. Hoeveel mensen daarna aan de beurt komen, hangt af van hoeveel doses Janssen kan leveren.

Tot nu toe 70.000 afspraken voor prik met Janssen-vaccin gemaakt

Het is ongeveer 70.000 mensen gelukt een afspraak te maken voor een prik met het coronavaccin van Janssen. Het speciale telefoonnummer dat woensdagochtend daarvoor in gebruik is genomen, was nauwelijks bereikbaar doordat zoveel mensen tegelijk probeerden een afspraak te regelen.

Het telefoonnummer kreeg 3,6 miljoen telefoontjes van ongeveer 186.000 bellers, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Dat betekent dat de gemiddelde beller ongeveer twintig keer heeft geprobeerd een medewerker van het callcenter aan de lijn te krijgen.

Het Janssen-nummer, 0800-1295, is inmiddels weer redelijk bereikbaar. Ook het algemene nummer voor prikafspraken (0800-7070) is weer in de lucht, net als het telefoonnummer voor testafspraken (0800-1202).

Voorlopig kunnen 200.000 mensen een afspraak maken. Als die ruimte is volgeboekt, komen de mensen die daarna bellen op een wachtlijst. Als Janssen nieuwe doses heeft geleverd, krijgen ze een sms dat ze alsnog een afspraak kunnen maken. "Dit biedt geen garantie dat ze binnenkort gevaccineerd worden. Daarom adviseren we mensen nadrukkelijk om hun afspraak voor Pfizer/BioNTech of voor Moderna te laten staan, of daar een afspraak voor te maken. Ze kunnen dat later alsnog omboeken naar Janssen. Wed op twee paarden", zegt GGD GHOR Nederland.

Het is de eerste keer dat mensen kunnen kiezen voor een bepaald coronavaccin. De eerste mensen die nu een afspraak hebben gemaakt, worden vrijdag gevaccineerd. Met die ene prik zijn ze klaar. Met de andere vaccins hebben mensen twee inentingen nodig

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.