Filmtheater Velsen viert het eenjarig bestaan; weekend vol films met Oscar-winnaars

Olivia Colman en Anthony Hopkins in ’The father’.
© Foto Sean Gleason
Scène uit ’Minari’.
© Foto Melissa Lukenbaugh/A24
Juli 2020, beeld van de eerste filmvoorstelling in Stadsschouwburg Velsen.
© United Photos/Paul Vreeker
1/3
Velsen

Zondag is het precies een jaar geleden dat Filmtheater Velsen van start ging in de grote zaal van de stadsschouwburg. Deze eerste mijlpaal wordt zaterdag en zondag gevierd met een speciaal programma rond de recente film ’Minari’. Deze haalde een bijzondere Oscar binnen: de eerste voor een Koreaanse acteur.

Klassiekers als ’Back to the future’ en ’The big Lebowski’ werden een jaar geleden gedraaid, voor het eerst op een filmdoek in Stadsschouwburg Velsen. Een crowdfundingactie leverde middenin coronatijd iets moois op, ruim 80.000 euro voor het verwezenlijken van een filmtheater in het gebouw. Bovendien een ’bioscoop’ met geavanceerde 4K-projector. Alles te danken aan meer dan tweeduizend donateurs.

De opening ging gepaard met fraaie historische symboliek: fragmenten uit de Duitse komediefilm ’The blue fox’ (1938), met Zarah Leander in de hoofdrol. Het was op 22 september 1938 de allereerste film die in het Velsense theater werd vertoond. Het nieuwe filmtheater werd vorig jaar uit nood geboren. De schouwburg moest vanaf 12 maart sluiten als gevolg van coronamaatregelen. Om niet failliet te gaan, kwam het idee films te gaan vertonen in de schouwburgzaal. Bovendien volgden twee filmprogrammeurs, ’want film is een blijver in de stadsschouwburg’, aldus boegbeeld Jacob Bron.

In het eerste jaar boekte Filmtheater Velsen meerdere successen. Zo was ’Velsen’ tijdens het landelijk programma van het Nederlands Film Festival het best bezochte filmtheater in heel Nederland wat betreft de openingsfilm ’Buladó’, ’buiten festivalstad Utrecht om’ dan. Ook IDFA Extended, waarbij het Amsterdamse documentairefestival naar Velsen kwam, trok in november ’keer op keer volle zalen’. Het heeft er inmiddels toe geleid dat ’Velsen’ bij distributeurs op de kaart staat. ’De nieuwste films die donderdag in de krant worden besproken, kun je vaak dezelfde week nog bij ons zien.’

Zo is in het genoemde feestweekend een van de nieuwste filmtoppers drie keer te zien: ’Minari’. Deze Zuid-Koreaans/Amerikaanse film over een immigrantengezin werd tijdens de afgelopen Oscars genomineerd voor maar liefst zes Oscars, en won er drie, voor de beste vrouwelijke bijrol (Yuh-Jung Youn), de beste mannelijke hoofdrol (Steven Yeun) en beste film. Twee andere nieuwe titels zijn de Nederlandse komedie ’Meskina’ en de Franse feelgoodfilm ’Envole-moi’, gebaseerd op een waargebeurd verhaal en ’het jonge antwoord’ op filmhuishit ’Intouchables’ uit 2011.

Het sublieme acteursduo Anthony Hopkins en Olivia Colman speelt in ’The father’, óók nieuw en tevens keuzefilm van de bezoekers van Filmtheater Velsen. Het is het portret van een hoogbejaarde man in Londen die worstelt met dementie. Zijn dochter staat op het punt te verhuizen, probeert verpleeghulp te regelen, maar hij verzet zich daartegen. Bekroond met twee Oscars, voor Hopkins en het scenario.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.