Het blijft glibberen en glijden onder de A9
Na regenval is het tunneltje onder de A9 van Spaarnwoude naar Velserbroek een gevaarlijk verkeerspunt.© Foto United Photos/Paul Vreeker
Een half jaar nadat gemeente Velsen, Rijkswaterstaat en Recreatieschap Spaarnwoude met elkaar in gesprek zouden gaan om tot een oplossing te komen voor de wateroverlast in het tunneltje onder de A9 is er nog niets veranderd. Ook in de zomertijd is het tunneltje spekglad voor fietsers.
Tijdens de vorstperiode in februari van dit jaar klaagden veel fietsers over het tunneltje van de Veerweg. Er ligt veel water in de buis en dat wordt door de auto’s tegen de hellingen gereden. Hierdoor ontstond veel gladheid met valpartijen tot gevolg. Maar ook in de zomer is het raak, zo ondervond Velserbroeker Marcel van der Putte deze week. ,,Ik ben in het tunneltje door een auto aangereden. Ik wilde in het midden fietsen vanwege de gladheid, plassen en losliggende straatstenen, op die manier kwam ik in botsing met de auto. Ik mankeer gelukkig niets, maar ik vind het wel erg vervelend dat er nog steeds niets aan dit probleem is gedaan.”
Asfalt
Van der Putte zit er namelijk al sinds 2016 achteraan. Destijds nam de Velserbroeker contact op met de gemeente met het idee dat het probleem snel opgelost zou worden. Dat viel tegen. ,,Er zijn meerdere partijen bij betrokken. De A9 is in beheer van Rijkswaterstaat, de Veerweg wordt onderhouden door Recreatieschap Spaarnwoude en de gemeente. Dat snap ik wel, maar het lijkt mij niet moeilijk om deze drie partijen bij elkaar te brengen. Ik krijg vooral mails dat onderzocht moet worden wat er aan de hand is. Dat lijkt mij vrij simpel: het water komt van de A9 en wordt in het tunneltje niet afgevoerd. De oplossing is voor Van der Putte zo klaar als een klontje: ,,Asfalt als wegdek zou een verbetering zijn. Als de weg bol zou lopen, kan het water beter weglopen."
In de gemeenteraadsvergadering van donderdag 8 februari stelde gemeenteraadslid Ben Hendriks van de Partij van de Arbeid vragen over de situatie van dit tunneltje. Toenmalig wethouder Ronald Vennik gaf aan in zijn maag te zitten met het tunneltje omdat het zolang duurde voordat er een oplossing was gevonden. Tevens zei hij toe dat de drie partijen snel gezamenlijk naar een oplossing zouden zoeken.
De gemeente laat nu weten dat er inderdaad een gesprek is geweest met de verschillende partijen, te weten Rijkswaterstaat en het Recreatieschap. Ook zijn er metingen gedaan onder het tunneltje waarbij is gekeken naar de hoeveel water in de grond en de kwaliteit van de grond. Wat hieruit is gekomen is onduidelijk.
Voor zover bekend bij de gemeente zijn er geen ernstige ongelukken gebeurd bij het tunneltje. ,,Nee, dat niet. Wel zijn er klachten bekend over het uit de ondergrond opwellende water. Dit zorgt voor hinder en gladheid.”