Nieuwe bakker in IJmuiden: croissantje halen bij de bushalte

Marijke, Coby en Ada van de bakkerij aan de Kennemerlaan met Nico Soeteman.© Foto United Photos/Paul Vreeker

Kees de Boer
IJmuiden

Medio oktober is IJmuiden een nieuwe bakkerswinkel rijker op de Lange Nieuwstraat: De Haarlemse Bakker opent dan op nummer 401, vlakbij het Marktplein, haar zevende winkel.

De Haarlemse Bakker is een echt familiebedrijf, met de familie Van Esdonk als de drijvende kracht. ,,Ons hele gezin is voor of achter de schermen met het bakkersbedrijf bezig”, zegt lid van de familie Nico Soeteman. ,,Alle vijf gezinsleden hebben hun eigen specifieke taak.”

In Haarlem heeft het bedrijf nu vier winkels. En buiten Haarlem twee, waaronder de voormalige winkel van Leo Wijnker op de Kennemerlaan die momenteel wordt verbouwd.

Gaan er nog dingen veranderen? Soeteman: ,,Nu de winkel op de Kennemerlaan wordt verbouwd, is het ook tijd om de naam te gaan veranderen in De Haarlemse Bakker. En voor die winkel maken we al vanaf vorig jaar oktober de bollen volgens Leo’s werkwijze. Deze bollen zijn zo kenmerkend voor IJmuiden dat we deze bollen ook speciaal voor IJmuiden zullen blijven bakken. Met een prijsverlaging overigens. Nu kosten ze nog 4,20 euro voor tien bollen, dat wordt straks 3,50 euro.”

Wat hij verwacht van de nieuwe zaak op de Lange Nieuwstraat, gezien de aanwezigheid van meer bakkers in de directe omgeving? ,,We hebben heel bewust gekozen voor deze locatie. Ik denk dat het een succes wordt. Als je zes goedlopende winkels hebt, gaat de zevende ook lukken. In de Haarlemse Cronjéstraat bijvoorbeeld hebben wij ook twee winkels, en zijn er nog twee bakkerszaken. Daar loopt het ook goed, dus waarom in IJmuiden niet? Er zijn weliswaar in de omgeving van De Lange Nieuwstraat meerdere bakkers, maar ik denk dat het goed samengaat. Ik verwacht veel van de komst van de Vomar. Daar komt een parkeerdek met huizen erboven. Dat trekt publiek, net als dat wij straks met de winkel tussen de Kruidvat en de Etos zitten. Er is bovendien een bushalte vlakbij, een halte waar mensen overstappen. Wij gaan straks om 7 uur ’s morgens open, dus ik kan me voorstellen dat veel mensen straks bij ons een broodje komen halen.”

Wanneer de winkel aan de Lange Nieuwstraat opengaat? ,,Het plan is om dat rond 26 oktober te doen.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.