Bellenschermen in IJmuiden tegen verzilting Noordzeekanaal

© Archieffoto ANP

ANP
IJMUIDEN

Rijkswaterstaat plaatst zaterdag twee bellenschermen bij de Noordersluis in IJmuiden, als maatregel tegen verzilting van het Noordzeekanaal.

Een bellenscherm is een buis met luchtgaatjes die wordt afgezonken. De buis produceert een ’gordijn’ van opborrelende luchtbellen, waarmee zout water wordt tegengehouden. Op dit moment komt er namelijk, elke keer dat de Noordersluis opengaat, zout water naar binnen.

De Noordersluis wordt de komende maand, naast grote schepen, vaker gebruikt door kleinere (tot 125 meter) schepen. Dit vanwege onderhoud aan de Middensluis, waar deze ’kleinere’ schepen normaliter worden geschut.

Het bellenscherm is het meest effectief als de deuren van deze sluis zo kort mogelijk openstaan. Daarom gaan deze nu sneller dicht en wordt niet altijd gewacht tot de Noordersluis vol is. Scheepvaart moet net als nu rekening houden met een wachttijd van maximaal 1,5 uur.

Eerder is al een bellenscherm geplaatst bij het gemaal Zeeburg bij Amsterdam. Dat houdt zout water weg vanuit het Noordzeekanaal naar het Amsterdam-Rijnkanaal.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tot en met 28 september voert Rijkswaterstaat onderhoudswerkzaamheden uit aan de Middensluis. De draaipunten van de sluisdeuren worden dan gerenoveerd. Deze onderdelen bevinden zich onder de deuren op de sluisbodem en zijn nodig voor het openen en sluiten van de deuren. Voor de werkzaamheden worden de deuren van het tussenhoofd en de deur van het buitenhoofd verwijderd en een deel van de sluiskolk drooggelegd.

Na de werkzaamheden plaatst de aannemer de deuren weer terug op de gerenoveerde draaipunten. Omdat de werkzaamheden overdag en op de bodem van de sluiskolk plaatsvinden, ondervinden omwonenden hier nauwelijks hinder van.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.