Duizendknoopjager Brantjes grijpt in bij Dekamarkt

De dikke steel is er eentje van de Japanse duizendknoop, weet duizendknoopjager Nico Brantjes uit Uitgeest.

De dikke steel is er eentje van de Japanse duizendknoop, weet duizendknoopjager Nico Brantjes uit Uitgeest.© Foto Nico Brantjes

Friso Bos
Heemskerk

Supermarktketen Dekamarkt haalt per direct de ’polygonum-stelen’ die ze in boeketten gebruikt uit het assortiment. Duizendknoopjager Nico Brantjes uit Uitgeest ontmaskerde deze Polygonum als vermomming van de gevreesde Japanse duizendknoop.

De Japanse duizendknoop is een bijna onstopbare woekerplant die grote schade kan veroorzaken aan stoepen, wegen, dijken en huizen. Een klein stukje steel op de composthoop, in de groene bak of in een berm is het potentiële begin van een nieuwe brandhaard.

Brantjes kreeg een tip over de bloemboeketten bij een Heemskerkse vestiging van Dekamarkt. Later trof hij dezelfde boeketten bij de Dekamarkt in Uitgeest.

,,Die stelen zien er een beetje uit als bamboe en doen het decoratief goed’’, weet Brantjes. ,,Maar het risico op verdere verspreiding is zeer groot.

Geschrokken

Detailresult, het moederbedrijf van Dekamarkt, reageert geschrokken maar ook adequaat.

,,Om te voorkomen dat deze plant via ons gaat woekeren hebben we zojuist besloten om de polygonumstelen per direct uit het assortiment te nemen’’, laat woordvoerder Fiona Wijnbergen weten. Dekamarkt heeft 76 supermarkten in Noord-Holland en ’t Gooi.

Gemeenten, natuurorganisaties en waterschappen zijn druk met de bestrijding van de Japanse duizendknoop. Een hele klus omdat er nog niet een snelle effectieve methode is.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier houdt er rekening mee dat het ongeveer drie jaar duurt om een haard Japanse duizendknoop structureel uit te roeien.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.