Commentaar: Plan B

Commentaar: Plan B

Unilever heeft een alternatief plan om te zorgen dat zijn Britse aandeelhouders niet anders belast worden, als de Nederlandse regering de dividendbelasting toch niet afschaft. Van invloed op de verhuisplannen naar Nederland is die beslissing niet. Het bedrijf is sowieso van plan het hoofdkantoor in Rotterdam te vestigen.

Plan B is goed nieuws voor Rutte. Die schermt immers te pas en te onpas met de dreiging dat multinationals ons land zullen verlaten, als er niet jaarlijks een douceurtje van 2 miljard euro voor de buitenlandse aandeelhouders wordt uitgedeeld.

En dat stuit op steeds meer weerstand in politiek Den Haag. En, belangrijker nog voor de premier, ook steeds meer kiezers zien dat geld liever op een andere manier besteed worden.

Aan verbetering van de arbeidsvoorwaarden in het onderwijs of de zorg of bij de politie bijvoorbeeld. Allemaal hooggewaardeerde taken en de aansturing vindt steevast plaats vanuit kantoren in eigen land.

En wat te denken van de pensioenleeftijd. Het CBS heeft uitgerekend dat de verhoging van de AOW-leeftijd naar 65 jaar en 9 maanden de schatkist vorig jaar 1,7 miljard euro opgeleverd.

Terugdraaien kost dus minder dan afschaffing van de dividendbelasting. Plan B staat voor betere plannen. Laten we het geschenk van Unilever in dank aanvaarden.

Meer nieuws uit Nieuws