RCH is ’verbijsterd’ door geweldincident

RCH is ’verbijsterd’ door geweldincident
© Illustratie 123RF
Heemstede

Het bestuur van voetbalclub Racing Club Heemstede is verbijsterd door het incident tussen een RCH-speler en een scheidsrechter, afgelopen zondag. ,,We zullen alles in het werk stellen om het gebeurde in kaart te brengen’’, zo meldt het bestuur op de clubsite.

Een gastspeler van RCH en scheidsrechter Niels Bos waren betrokken bij een geweldincident tijdens het Thymo Rovers Toernooi. Dit benefiettoernooi voor jonge kankerpatiënten en hun ouders werd voor de vijfde keer gehouden. Thymo Rovers was jeugdlid van RCH en overleed in 2008 op 10-jarige leeftijd.

Een van de slotwedstrijden van het Thymo Rovers toernooi, tussen de A-junioren van RCH en die van Alliance, werd voortijdig gestaakt door scheidsrechter Bos. Dat gebeurde nadat een RCH-speler met een tweede gele kaart van het veld werd gestuurd . Volgens Bos werd hij hij ook nog voor kankerlijer uitgemaakt.

Bij een woordenwisseling met een gastspeler van RCH bij de dug-out vielen vervolgens klappen en liep de scheidsrechter een gebroken neus op. Bos, een leidinggevende bij de politie Kennemerland, heeft verklaard dat de speler het eerst sloeg.

Een aantal RCH-spelers verklaren het tegenovergestelde. De kwestie leek uit de wereld na een gesprek tussen de voorzitter van RCH, de scheidsrechter en de betrokken gastspeler. Later maakte Bos de zaak toch aanhangig bij de KNVB.

K-woord

Het RCH-bestuur benadrukt in de verklaring op de website ’dat duidelijk is geworden dat de betrokken speler een gastspeler was die géén lid is van de vereniging RCH’. Het is volgens het bestuur niet ongebruikelijk dat gastspelers deelnemen aan toernooien.

,,Betreuren dat dit incident heeft plaatsgevonden is te zacht uitgedrukt. RCH is verbijsterd door de gang van zaken en zal ALLES in het werk stellen om het gebeurde in kaart te brengen en zal, overeenkomstig de normen en waarden die de club hanteert, passende maatregelen treffen’’, aldus het bestuur. RCH hoopt dat een politieonderzoek meer duidelijkheid gaat geven.

Tijdens een andere wedstrijd in het toernooi trad Bos ook op tegen een speler van Alliance 22. Ook die uitte een k-woord. De coach van dat elftal laat weten te begrijpen dat de jongen daarvoor een gele kaart kreeg. ,,Maar de reden dat het werd gezegd door deze speler is wel degelijk belangrijk’’, aldus de coach in zijn reactie. De speler zou het niet naar een tegenspeler hebben geroepen maar uit frustratie over een verkeerde bal.

De KNVB heeft het incident in onderzoek en heeft rapportages van de betrokken partijen opgevraagd. Die kunnen worden voorgelegd aan de tuchtcommissie van de bond.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.