Spekjesfabriek Haarlem breidt fors uit

Spekjesfabriek Haarlem breidt fors uit
Haarlem

Nog dit jaar wordt begonnen met een forse uitbreiding van de spekjesfabriek van de firma Zandbergen aan de Oudeweg in Haarlem. Het familiebedrijf heeft ook de grond van de opgeheven voetbalvereniging De Brug overgenomen en het buurpand van de voormalige Arbo Unie. Het gaat om een van de grootste grondtransacties in de Waarderpolder van de afgelopen jaren.

De plannen voor de uitbreiding dateren al van 2014. Een eerste fase is toen ook tot uitvoering gekomen, maar de tweede fase op het voormalige terrein van Haarlems Dagblad liet op zich wachten. De reden daarvoor was dat het naastgelegen terrein van voetbalvereniging De Brug beschikbaar kwam.

Efficiënt

Dat was voor ons interessant omdat we met dit terrein erbij onze beoogde nieuwbouw veel efficiënter kunnen indelen’’, zegt commercieel manager Frank Klein. ,,Met bijvoorbeeld betere, rechte rijroutes voor de 35 vrachtwagens die per dag bij ons op het terrein komen.’’

Het vrachtverkeer gaat in de nieuwe situatie vooral over de Oudeweg en veel minder via de Jan van Krimpenweg. Het parkeren voor het personeel was eerst voorzien op het dak van de nieuwbouw maar kan nu worden verplaatst naar een deel van het voormalige voetbalveld, waardoor de nieuwbouw ook wat groter kan worden, ruimte die het groeiende bedrijf hard nodig heeft.

Klein: ,,Het personeel moet nu bijvoorbeeld noodgedwongen in vier ploegen lunchen, want de kantine is te klein. We hebben extra ruimte nodig voor onder meer opslag en de verpakkingsmachines.’’ Het resterende deel van het voetbalveld kan in de toekomst mogelijk nog worden gebruikt voor een verdere uitbreiding.

Biologisch

Zandbergen telt nu ongeveer vierhonderd personeelsleden, die in drieploegendienst werken. Het personeel krijgt straks ook de beschikking over ruimere kleedkamers. En er komen in de nieuwbouw van drie bouwlagen ook nieuwe productielijnen, kantoren en de hoofdentree.

De helft van de gerookte spekproducten is bestemd voor de export, een groeiende markt. Ook het biologische gerookte spek kent een groeiende afzet. De baconspecialist levert niet alleen aan supermarkten, maar ook aan bijvoorbeeld hotels en restaurantketens.

Ook het naastgelegen kantoorpand aan de Oudeweg is aangekocht door Zandbergen. Het uiterlijk daarvan is al grondig onder handen genomen. Zandbergen wil het pand niet zelf gebruiken, maar blijven verhuren.

Klein: ,,En we kijken of op een deel van de begane grond een horecavestiging kan komen. Wij merken dat er in de Waarderpolder behoefte is aan een horecavoorziening waar je terecht kunt voor de zakelijke lunch, waar je kunt vergaderen met een broodje erbij, waar je je laptop open kunt klappen of gewoon mensen kunt ontmoeten.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie