Een Urkse enclave in de IJmuidense visserij

Het team van Werckpost. Vlnr.: Otto, Maria, Hendrik en Helma

Het team van Werckpost. Vlnr.: Otto, Maria, Hendrik en Helma© foto United Photos/Toussaint Kluiters

Pieter van Hove
IJmuiden

Drie weken nu zitten de drie vaste medewerkers van uitzendbureau Werckpost in het voormalige onderkomen van transportbedrijf Boon aan de Strandweg 2 in IJmuiden. En het bevalt de Urkers prima. ,,Er is hier volop bedrijvigheid”, zegt Maria Coenen-Post.

,,Niet alleen de visserij, maar ook offshore en scheepvaart”, zegt de mede-eigenares van het uitzendbureau. En de vele werkzaamheden in de havens en daarbuiten is de aanleiding voor het bureau om naast Urk en Harlingen een vestiging in IJmuiden te openen. ,,We zien hier volop groeipotentie. Bovendien is het een uitdaging om nieuwe paden te betreden.”

De naam Werckpost is een samenvoeging van werken en Post, de naam van haar vader. Ooit was Geert Post een bekend figuur in de Nederlandse visserij. ,,Zo’n dertig jaar had hij een eigen kotter, de laatste vijf jaren voer hij onder Duitse vlag. Mijn broer Nanne was mede-opvarende.”

Maria werkte vanaf 2003 bij uitzendbureau Creyf’s. Haar broer Nanne kwam er in 2011 bij en ook haar vader Geert verruilde een jaar later het vissersbestaan van een baan aan vaste wal. De familie Post begon een eigen uitzendbureau, Werckpost. De zaken liepen op Urk voorspoedig; reden dat het familiebedrijf ook in Harlingen een filiaal begon. ,,Daar hebben we klanten die ook buiten de visserij actief zijn, zoals in de techniek, de industrie en logistiek.” Het balletje rolde verder.

Twee jaar geleden verzorgde het bureau personeelsleden voor het haringseizoen voor het IJmuidense Seafood Parlevliet, net zoals vorig jaar.

,,We kunnen in principe de zaken telefonisch regelen vanuit Urk, maar het is beter om een direct aanspreekpunt te hebben in de vorm van een kantoor. De drie medewerkers gaan elke dag op en neer naar Urk. Ook voor Maria en haar collega’s in de havenplaats een spannend avontuur. ,,Ik ben ervan overtuigd dat we hier slagen.”

De eerstkomende tijd besteedt ze aan het leggen van contacten met ondernemers en Zeehaven IJmuiden. ,,We willen ons ook bezighouden met lokale sportverenigingen. Een groeimarkt voor Werckpost is de zeevaart. ,,We zoeken ook werk voor arbeidsmigranten, die hier actief willen zijn.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.