Faillissement dreigt voor Kunstencentrum Velsen door weigering college

Kunstencentrum Velsen© Cyclomedia

Ivo Laan
IJmuiden

Het voortbestaan van het Kunstencentrum Velsen in IJmuiden hangt aan een nog dunner draadje. Het Kunstencentrum blijkt dinsdag het college geïnformeerd te hebben over een dreigende ondergang via een faillissement als er niet ’op zeer korte termijn’ extra geld komt.

’Zonder extra bijdrage is een faillissement onafwendbaar’, zo meldde het Kunstencentrum aan het college van B en W dat vrijdagmiddag met een persbericht naar buiten kwam.

Er was al een gat van anderhalve ton maar op 8 juni is gebleken dat het gat nog groter is dan gedacht: namelijk 350.000 euro. In een spoedvergadering heeft het college besloten om ’op dit moment geen extra financiële bijdrage te leveren’, aldus het college in een verklaring.

In 2015 is er al 250.000 euro extra uitgetrokken maar de vruchten worden daar nog niet van geplukt.

Het is ook maar de vraag of extra geld het probleem zou oplossen, zo meent het college. Daarmee is een onzekere tijd aangebroken voor de cursisten en docenten. ’Erg vervelend’, vindt het college, met Jeroen Verwoort (VVD) als nieuwe cultuurwethouder.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De samenwerking met scholen en cultuureducatie kan wat het college betreft worden voortgezet.

Het Kunstencentrum is op zijn zachts gezegd ’not amused’ over het persbericht van het college omdat de instelling het personeel niet heeft kunnen informeren. Dat gaat maandag gebeuren.

,,Het is een hele lastige situatie’’, zegt interim-voorzitter Sascha Baggerman, die ook de cijfers waarmee de gemeente schermt, betwist. ,,Het tekort loopt op naar 3,5 ton maar dat is als we niks doen. En we gaan natuurlijk niet niks doen.’’

Een faillissement op zeer korte termijn is nog niet aan de orde, denkt zij. ,,Er zijn geen schuldeisers.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.