'Je bent IJmuidenaar als' wint eerste Grote IJmuiden Quiz

Foto United Photos

Ies van Rij
IJmuiden

Het team van ’Je bent IJmuidenaar als’ heeft woensdagavond de eerste editie van de Grote IJmuiden Quiz gewonnen. Na een spannende strijd wonnen ze nipt van het team van de bibliotheek

Initiatiefneemster en quizmaster Nel Luiken moest haar stembanden flink aanspreken om boven het geroezemoes in de anders zo stille bibliotheek uit te komen. Vooral toen eenmaal de drankjes en hartige hapjes op tafel stonden, kreeg de Grote IJmuiden Quiz toch een beetje het sfeertje van de momenteel immens populaire pubquizzen waar gezelligheid de boventoon voert.

Nel Luiken kwam dan ook door zo’n pubquiz, die ze al langere tijd houdt in ’Bos Kookt’, op het idee om iets dergelijks te houden in de bibliotheek van IJmuiden.

Ruim vijftig mensen verdeeld over elf teams met klinkende namen als De Kaairidders, De Onderduikers en De Drietieters werden aan de tand gevoeld over hun kennis van heden en verleden van IJmuiden.

,,Mooie opkomst voor zo’n eerst keer’’, vertelt Nel Luiken enthousiast voordat de ronde over Beelden in Velsen begint.

De eerste ronde, over actualiteit, is net afgelopen en heeft de tongen al flink losgemaakt. Over de juiste naam van het stadion waar Telstar voetbalt, ontstaat een levendige discussie waarbij alle varianten van Rabobank IJmond Stadion voorbij komen. Om er vanaf te zijn beroept Nel zich op de spelling in IJmuider Courant: ,,Ja jongens, ik moet me toch érgens op kunnen baseren!’’ Het team van IJmuider Courant, ingeschreven als De Bikkels, mengt zich wijselijk niet in de discussie. Ze hebben hun handen al vol genoeg aan de zeker niet altijd simpele vragen.

Na zeven ronden van tien vragen eindigen de teams van de bibliotheek en ’Je bent IJmuidenaar als’ gelijk. Een bonusvraag over de lengte van de Velsertunnel (1664 meter is het juiste antwoord) helpt het laatstgenoemde team aan de felbegeerde wisselbeker.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.