’Begin Zeehaven IJmond is er’

Ton van der Scheer.

Ton van der Scheer.© archieffoto united photos

Pieter van Hove
Velsen

2018 is een jaar met de nodige vragen op economisch gebied voor de IJmond. Zoals de gevolgen van de mogelijke fusie van Tata Steel met Thyssen Krupp .

Ook speelt de impact die de klimaat- en energieafspraken hebben voor ondernemingen in de regio. De Brexit, wat zijn de consequenties voor de visserij of de ferryverbinding tussen IJmuiden en Newcastle?

Maar één ding is voor Ton van der Scheer, voorzitter van ondernemersvereniging OV IJmond, zonneklaar. De kansen op één IJmond-haven nemen verder toe. „Het beheer en de exploitatie van bedrijventerrein De Grote Hout (Velsen-Noord) wordt binnenkort overgedragen aan Zeehaven IJmuiden NV.

De Pijp

„Zeehaven gaat samen met logistiek dienstverlener MEO, Crown van Gelder, Tata Steel en andere bedrijven aan de slag om daar een succes van maken. Het kan niet anders dan dat Havenbeheer de Pijp in Beverwijk nu snel volgt en er een Zeehaven IJmond NV ontstaat”, zei hij zondagavond tijdens het Nieuwjaarsgala van OV IJmond op landgoed Duin en Kruidberg in Santpoort-Noord.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volgens Van der Scheer zou dat een enorme winst betekenen omdat er dan één krachtige partner in het IJmond-deel van het Noordzeekanaalgebied ontstaat.

Gedeputeerd Jaap Bond haakte daar later in zijn rede op in en zei dat het mooi zou zijn wanneer er voor het einde van het jaar sprake is van één haven. „In de wandelgangen hoor ik dat daar flinke stappen in zijn gezet. Ik wacht met veel belangstelling de besluitvorming hierover af.

De bijeenkomst kan traditioneel worden gezien als aftrap voor de lokale economie voor het nieuwe jaar. Naast veel ondernemers waren ook gedeputeerden Elisabeth Post en Jaap Bond, burgemeester Dales van Velsen en de wethouders van economische zaken van de vier IJmond-gemeenten aanwezig waren.

Groei

Uiteraard was er een terugblik over het afgelopen jaar met daarbij de conclusie dat – net als de rest van Nederland – de economie groeit.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Van der Scheer: „Maar bij ons gaat dat net iets harder dan in andere regio’s. De havens, de visserij, de windenergie, het toerisme en andere sectoren zijn volop in beweging. En wat dacht u van de maakindustrie? Op tal van plekken wordt geïnvesteerd, geïnnoveerd en samen opgetrokken. Allemaal ontwikkelingen waar wij als ondernemersvereniging blij van worden.”

De IJmond groeit langzaam maar zeker uit tot dé maakregio van Nederland, stelt hij tevreden vast. „Zeker als we straks een campus hebben (Techport, red.) waar wij mensen kunnen opleiden en waar bedrijven bezig zijn met innovatie.”

Gedeputeerde Bond noemde als mooi project van Techport het Technolab in SHIP, het informatiecentrum over de nieuwe zeesluis. Technolab is bedoeld om leerlingen van de basisscholen te interesseren voor technische beroepen.

„En de bouw van de grootste zeesluis ter wereld is dan natuurlijk een unieke gelegenheid om techniek, innovatie en technische beroepen in de volle breedte te laten zien.”

Ook voor de nieuwe sluis wordt 2018 een spannend jaar, sprak hij. „Dit jaar worden de nieuwe sluisdeuren op hun plaats gevaren. Dit zal veel publiek en media-aandacht trekken. En dus een mooie gelegenheid om de IJmondregio te presenteren.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.