Forteiland IJmuiden houdt extra bezoekdagen

© Archieffoto

Kees de Boer
IJmuiden

In de maanden juli en augustus zijn er drie extra bezoekdagen ingelast: op de woensdagen 22 juli, 5 augustus en 12 augustus.

Onder begeleiding van deskundige gidsen krijgen bezoekers gedurende ca. 1,5 uur een rondleiding in en rond het Pantserfort.

Het Fort was het grootste uit de zogeheten ’Stelling van Amsterdam’: een verdedigingslinie rondom de hoofdstad die uit meer dan 40 vestingwerken bestond. Het Fort heeft drie verdiepingen, meer dan 70 zalen en kamers, en een ondergronds gangenstelsel van bijna 600 meter lengte.

Op het eiland kunnen diverse bunkers uit de Duitse bezettingstijd worden bezocht, waarvan er sommige volledig authentiek zijn ingericht. Maar ook kunnen bezoekers een kijkje nemen in de museumzalen van het Fort, waar onder meer in de oorlogstijd gebruikte wapens, projectielen, huisraad en kleding zijn tentoongesteld. Sinds 1996 is het Fort onderdeel van het Unesco Werelderfgoed.

De boot vertrekt vanaf de Kop van de Haven in IJmuiden om 12.45 uur, de retourvaart is om 15.10 uur. Na de rondleiding kan men in de Koepelzaal van het Fort, of op het aangrenzende buitenterras, genieten van een hapje en een drankje. Pinnen is op het eiland niet mogelijk.

Toegangskaarten voor de overtocht, inclusief rondleiding, kosten 12,50 euro p.p. Kinderen t/m 6 jaar gratis onder begeleiding, max. 4 kinderen per begeleider. Kaarten bestellen via: www.ijmuidenserondvaart.nl, of via: 0255 – 511676. Ook aan boord van de ’Koningin Emma’ kunnen kaarten worden gekocht.

Kijk voor meer informatie op:

www.forteilandijmuiden.com

(App-gebruikers zien een video hier)

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.