Uitvoegstrook Kanaaldijk IJmuiden gaat verdwijnen

Het kruispunt Kanaaldijk en de Geul ter hoogte van het Witte Theater.© Foto Ron Pichel

Kees de Boer
IJmuiden

De gemeente Velsen is van plan is alle uitvoegstroken en voorsorteerstroken bij het kruispunt tussen Kanaaldijk en De Geul in IJmuiden te laten vervallen.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat ’het kruispunt bij de Kanaaldijk en De Geul al enige tijd bekend staat als een gevaarlijk kruispunt’.

,,Met name de oversteek voor fietsers wordt als gevaarlijk ervaren. In het afgelopen jaar zijn er zes ongevallen op dit kruispunt geregistreerd, waar overigens geen fietsers bij betrokken waren. De bedoeling is om op de lange termijn het kruispunt geheel her in te richten en op korte termijn de uitvoegstroken fysiek af te sluiten.”

Alle uitvoegstroken worden dus afgesloten voor het gemotoriseerd verkeer tot de volledige herinrichting plaatsvindt.

De woordvoerder: ,,Doordat afslaand en doorgaand verkeer dan dezelfde baan gebruiken op dit kruispunt, zal deze afsluiting een snelheidsremmend effect hebben.

Hierdoor zal de snelheid op het kruispunt naar beneden gaan en is er ook geen risico van afdekken (het zicht op het achteropkomende verkeer ontnemen door het afslaande verkeer) meer.

Door het afsluiten van het ’linksafvak’ op De Geul verbetert de situatie voor overstekende fietsers. De oversteeklengte wordt namelijk kleiner en de opstelruimte in het midden groter.”

Wijkplatform IJmuiden-Noord laat bij monde van voorzitter Johan Zwakman weten dat zij de voorgenomen afsluiting van de uitvoegstrook bij het Witte Theater onverstandig vindt.

,,Verkeer komt vanaf de Kanaaldijk met 70 kilometer per uur of harder aan denderen”, zegt hij. ,,Wat gebeurt er als een auto die rechtsaf wil, wat laat begint met remmen? Met name vrachtwagens hebben een lange remweg.”

Inspraak

Hij vervolgt: ,,We zouden over deze maatregel inspraak willen hebben. Want we vinden het argument dat het een snelheid remmend effect heeft en daardoor bijdraagt aan de veiligheid, onjuist. Het snelheid remmende effect zal er zijn, maar kan juist onveilig zijn. We kunnen ons vinden in het opheffen van de afslag vanaf de Geul naar de Kanaaldijk-West en de afslag van de Kanaaldijk-West naar De Geul, maar niet in het opheffen van de uitvoegstrook vanaf de Kanaaldijk-Oost naar de Kanaaldijk-West.”

De verwachting is dat de werkzaamheden dit jaar plaatsvinden.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.