Seriedief Westerveld voor de rechter

Saskia Knegtering
Haarlem

De 41-jarige Remco O., verdacht van een opmerkelijke diefstal op begraafplaats Westerveld in Driehuis, hangt een fikse celstraf boven het hoofd. De Haarlemmer die donderdag voor de rechter moest komen, blijkt al eerder in de fout te zijn gegaan.

O. wordt door het openbaar ministerie gezien als een 'stelselmatige dader', aldus zijn advocaat Ben Fritz. De Haarlemmer had voor zijn arrestatie wegens de diefstal van letters van graven op Westerveld wegens soortgelijke vergrijpen al drie veroordelingen op zijn naam staan. Het ging telkens om voorwaardelijke straffen, stelt Fritz.

Toen O. kort na het incident op de begraafplaats op 21 januari van dit jaar werd opgepakt, zat hij volgens de advocaat nog in verschillende proeftijden.

'Onschuldig'

De verdachte ontkent de diefstal op Westerveld te hebben gepleegd. Advocaat Fritz: ,,Mijn cliënt zegt dat hij die dag wel naar de begraafplaats is geweest, maar dat was omdat hij naar het graf van een goede bekende wilde gaan. O. wist niet precies waar dat graf lag, zodat hij ernaar moest zoeken. Iemand heeft hem daarbij zien rondlopen en na de diefstal van de grafletters dacht de politie kennelijk: 'Een plus een is twee'. Maar mijn cliënt stelt onschuldig te zijn. Pas wanneer vast komt te staan dat hij deze diefstal wél op zijn geweten heeft, is ook duidelijk dat hij gelet op zijn eerdere veroordelingen onverstandig heeft gehandeld'', vindt Fritz.

Hoe het ook zij, de diefstal op begraafplaats Westerveld maakte begin dit jaar flink wat emoties los. ,,Voor nabestaanden van de overledenen van wie graven zijn beschadigd, is dit verschrikkelijk'', reageerde Westerveld-zegsman Theo de Natris kort na het voorval in Driehuis.

Moddersporen

Remco O. is inderdaad aangehouden na een melding van een getuige. Politieagenten troffen de 41-jarige Haarlemmer met zijn fiets aan in de buurt van het Rijkswegtunneltje. In tassen die de verdachte bij zich had, zat volgens de politie gereedschap waarop verse moddersporen waren te zien.

De gestolen grafletters werden volgens advocaat Fritz niet bij zijn cliënt gevonden.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.