Bemoeit u zich er gerust tegen aan

Voor het eerst in tien jaar zo ziek geweest dat werken er niet in zat. Meestal werk ik gammel en wel gewoon door, maar deze week werd ik door hoge koorts simpelweg geveld. De hallucinaties zijn niet verkeerd, maar voor de rest voelt het lijf alleen maar beroerd aan. Eenmaal herstellende ga je uit verveling maar eens tv kijken en ik moet zeggen, dat kan vermakelijk zijn als het niet zo ergerlijk zou zijn.

Ik zag een actiegroep die wil dat melkkoeien in de wei blijven lopen. Dat hoort zo, want dat is natuurlijk, vertelde een meneer voor de camera. De verslaggever was helaas niet zo alert om die meneer te vragen wat er natuurlijk is aan een koe die in de wei loopt en haar leven lang in de waan wordt gelaten dat ze een kalf heeft dat moet drinken. Op het nieuws zag ik zorgelijke Haagse gezichten die nog altijd niets te vertellen hebben. Zouden ze daar wel weten dat iedereen zit te wachten op een regering? Ze wekken niet de indruk.

De post is als je de hele dag thuis zit ook een welkome afleiding. De rekeningen leg ik altijd ongeopend in de kast. Stilletjes hoopte ik op een witte envelop met een vrolijk oranje-blauw logo er op. Maar de VVD-afdeling Velsen heeft geen ontvangstbevestiging gestuurd van mijn sollicitatie naar pr-functionaris. Jammer voor mij, maar misschien hebben ze al een andere goede kandidaat gevonden.

Zoals altijd ben ik te vroeg weer aan het werk gegaan, maar daar had ik een goede reden voor: de ontwerpbegroting 2012 van de gemeente Velsen! Volgens mijn collega's is het een afwijking, maar ik ben gek op begrotingen. Vroeger kon je daar dagen mee zoet zijn, maar door het dualisme krijg je nog maar ongeveer de helft van alle letters en cijfers. Daar ben je in een paar uur doorheen. Het leuke is om er nieuws uit te halen; nog leuker is om inconsequenties op te sporen en het mooiste is een fout te ontdekken.

Dat laatste is niet gelukt, zelfs geen schrijffout. Inconsequenties heb ik bij het doorlezen ook niet gevonden. Wel veel nieuws. Dat staat vandaag en de komende dagen in de krant. Het is elk jaar weer een afweging: doen we al dat begrotingsnieuws tegelijk in één krant of spreiden we het over meerdere dagen. Dit jaar hebben we voor het laatste gekozen. Want ja, in een begroting staat wel nieuws, maar zoveel bestuurlijke berichten op dezelfde dag leveren wel een tikkie saaie krant op en dat vinden wij nou niet echt spannend.

Echt spannend gaat wel de begroting van 2012 worden. Daar kijk ik nu al naar uit. Flink hakken en zagen in van alles en nog wat om tien procent van het totaal weg te bezuinigen, heerlijk. Dan zie je bestuurders en politici met het zweet op hun voorhoofd aan het werk omdat ze niet langer kunnen pappen en nathouden, maar keuzes moeten maken en de slachtoffers van hun keuzes op de hoogte stellen.

We kunnen dat voor de aardigheid ook wel eens anders aanpakken. Stel: Velsen moet 15 van de 150 miljoen inleveren, ten koste waarvan moet dat gaan? Waar gaan we mee stoppen, wat moet blijven? Welke luxe hebben we niet meer nodig? Geld is makkelijk te vinden hoor, als je ingrijpende keuzes maakt. Ik kan er wel een paar bedenken, maar daar gaat het niet om. Het gaat er om: durft u zulke keuzes te maken? Die klus is weliswaar uitbesteed aan de lokale politiek, maar het is geen exclusief voorrecht van de politiek.

Er is niets op tegen om u er tegenaan te bemoeien. Is meteen een leuk voorspel voor de toekomstvisie Velsen 2025 waar we een half jaar lang allemaal over mogen meepraten voordat de politici een besluit durven te nemen. Dat kunt u vast sneller. Toch? Roept u maar, dat u het beter kunt dan het gemeentebestuur. Laat maar horen, al die gouden ideeën!

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.