Boos om ontslag beheerders wijkcentra

Evelien Engele
Velsen

Het ontslag van beheerder Marcel Stam van het Velserbroekse wijkcentrum De Hofstede maakt veel los bij vrijwilligers en bezoekers. Ook de beheerder van buurtcentrum De Dwarsligger in IJmuiden heeft zijn ontslag aangezegd gekregen als gevolg van de reorganisatie door Stichting Welzijn Velsen.

,,Het nieuws is ingeslagen als een bom. De oudjes wilden de deur op slot doen en vrijwilligers hun taken neerleggen”, vertelt Henk Bouvre, vrijwilliger bij De Hofstede.

,,Gelukkig hebben we het weten tegen te houden, want weet je: de ouderen zijn er de dupe van.” En dat zijn er niet zo weinig. Zeker zeshonderd senioren bezoeken wekelijks het wijkcentrum om te klaverjassen, aan te schuiven bij de Open Tafel of gewoon koffie te drinken. Het grote aantal bezoekers, de vele activiteiten en de inzet van zeker honderd vrijwilligers typeren het wijkcentrum.

Het ontslag is het gesprek van de dag. Een brief aan Velsen Lokaal en de Ouderenbond ligt klaar. ,,Het is om te schreien dat onze Marcel niet kan blijven, zonder hem draaien de activiteiten niet door”, reageert Tinie van Schooten, bewoonster van De Hofstede vanaf het eerste uur. ,,We willen geen vliegende keep, daar heb je niks aan. Marcel past hier. Iedereen kan altijd bij hem terecht.”

Vrijwilligster Blanche valt bij: ,,Als Marcel weg moet, staken we met al het vrijwillige keukenpersoneel. Het sneue is alleen dat je daar die oudjes mee hebt” en de kwieke 85-jarige wijst naar de meer dan vijftig bezoekers die druk aan het rummikubben en biljarten zijn.

Ze vervolgt: ,,Stichting Welzijn Velsen geeft zelf te veel geld uit. Het is een rotzooitje bij ze. Schunnig genoeg kan hun directeur wel met twee ton weg en de beheerder moet maar door vrijwilligers vervangen worden.” Maar gaan de vrijwilligers door met hun activiteiten als de motor erachter stil valt? Dat lijkt nog maar de vraag te zijn.

Boventallig

Ook voor de beheerder van het IJmuidense buurtcentrum De Dwarsligger, Pim Janssen, is het ontslag aangezegd. Net als voor Marcel Stam geldt dat hij niet meer informatie heeft, behalve dat hij dreigt boventallig te raken. Nora Azarkan, ad interim directeur van Stichting Welzijn Velsen, laat in een reactie weten: ,,Op dit moment blijft het bij het ontslag van de twee beheerders die boventallig zijn verklaard. Waarschijnlijk zullen andere beheerders hun tijd moeten gaan verdelen over meerdere buurtcentra.”

Dit houdt Azarkan ook mogelijk voor De Hofstede. ,,De inhoud staat niet ter discussie. Er gaan geen activiteiten stoppen’’, schetst de interim directeur de toekomst.

Om de ongerustheid onder bewoners weg te nemen, is vrijdag een brief naar bewoners van De Hofstede gestuurd. Hierin schrijft Azarkan dat het ontslag onder voorbehoud is van de uitkomst van het besluitvormingstraject dat plaatsvindt in september en oktober.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.