Hernieuwd TBC-onderzoek C&D Petfoods IJmuiden

Redacteur IJmuiden
ijmuiden

Onder het personeel van diervoederfabriek C&D Petfoods in IJmuiden heeft de GGD zes nieuwe mogelijke besmettingsgevallen van tuberculose ontdekt. Dat meldt de IJmuider Courant. In het najaar van 2011 werden eerder besmettingsgevallen ontdekt rondom één medewerker met open tbc.

In 2011 bleken twee collega’s besmet en vond de GGD ook besmettingen in de familiesfeer. In totaal vijf personen. ,,We hebben volgens het protocol een onderzoek gedaan in de eerste ring rond het eerste ziektegeval’’, legt Rob Broeder, sociaal verpleegkundige van de GGD uit.

,,Dat zijn de mensen met wie de persoon in kwestie intensief omgaat. Andere collega’s kwamen niet in aanmerking omdat voor besmetting met het tbc-bacil intensief contact nodig is.’’

Een aantal maanden later dook toch een nieuw geval op, een collega die ook TBC bleek te hebben,,Dat is reden geweest om ook onderzoek te doen in de tweede ring rond de eerste zieke’’, zegt Broeder. ,,Dat is vorige week dinsdag gebeurd. Middels een huidtest (Mantouxtest) hebben we allergische reacties op tbc getest. Daardoor ontdekten we nog zes mogelijke gevallen van besmetting met tbc.’’

Iemand die de tbc-bacil heeft, heeft nog geen tbc. Je kunt je hele leven drager zijn van de bacil zonder ziek te worden. De ziekte manifesteert zich pas als het immunsysteem verzwakt is. Alleen iemand die ziek is kan de bacil overdragen. Iemand met een recente besmetting krijgt wel een medicijnbehandeling om te voorkomen dat hij ziek wordt.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.