Van vervallen kas tot villa aan Brederoodseweg in Santpoort-Zuid
Ruiten van de de kassen zijn ingegooid. Een bramenstruik overwoekert een groot deel van het complex. Het woonhuis lijkt op instorten te staan en voor twee vervallen caravans geldt ongeveer hetzelfde. Over een paar jaar moet het er aan de Brederoodseweg in Santpoort-Zuid heel anders uitzien, want als het aan projectontwikkelaar Ernest van der Meijde ligt, komen hier drie moderne villa’s.
Het project aan de Brederoodseweg is omstreden. Grond staat nu nog in de boeken als landbouwgrond maar het is jaren geleden dat er voor het laatst daadwerkelijk iets gekweekt werd in de kassen.
Van der Meijde krijgt enkel en alleen toestemming om te bouwen omdat hij in ruil daarvoor de vervallen gebouwen die de gemeente typeert als ’verrommeling’ op laat ruimen. Van de 2600 vierkante meter aan gebouwen, mag hij 1050 aan nieuwbouw terug laten komen.
Hij wil er drie villa’s bouwen van elk 250 vierkante meter. Elke woning krijgt ook nog een bijgebouw van honderd vierkante meter dat gebruikt kan worden als kantoor, atelier of garage. De nieuwbouw wordt maximaal 4,5 meter hoog; het wordt dus gelijkvloers met een puntdak.
Bang
Volgens Van der Meijde, die één van de villa’s wil gaan bewonen, gaat het gebied tussen het ooievaarsnest, tennispark Brederode en de Ruïne van Brederode er beter uitzien dat het nu doet. Omwonenden zijn bang dat als de plannen goegekeurd worden, dit de deur openzet voor andere projectontwikkelaars. Ze willen het gebied vooral groen houden.
,,Dat willen wij ook. Daarom komt er minder bebouwing terug dan er nu is en bovendien blijft een brede strook om de bebouwing heen groen’’, legt de Haarlemse projectontwikkelaar uit. De drie woningeigenaren vormen samen een stichting die deze strook gaat beheren. ,,Veel meer dan twee keer per jaar maaien, zal niet gebeuren. We willen de natuur vrij spel geven. We hebben contact met Natuurmonumenten en die vindt onze plannen goed passen.’’
Geen geld
Van der Meijde heeft begrip voor de opvatting van omwonenden. ,,Maar dit gebied volledig groen houden is niet realistisch. Zo’n organisatie als Natuurmonumenten heeft gewoon geen geld om de grond te kopen. En ik denk dat we het er met z’n allen wel over eens kunen zijn dat wat er nu staat, vervallen is.’’ Hij wijst naar de oude woning van de kwekersfamilie. ,,Dat huis is al tien jaar niet meer bewoond.’’
Tot slot denkt hij niet dat in het gebied snel andere nieuwbouw kan komen. ,,Dit project is alleen haalbaar vanwege de ’Ruimte voor Ruimte-regeling’. Dat je mag bouwen in ruil voor het opruimen van verommeld gebied. Nergens anders in Santpoort is een vergelijkbare casus.’’
Van der Meijde hoopt aan het einde van de zomer de officiële vergunningsaanvraag te doen. Als dat snel verloopt kan hij een jaar later gaan bouwen. Hij houdt er echter rekening mee dat omwonenden naar de rechter stappen om het bouwplan tegen te houden.