Tweede editie Nacht van Kunst & Kennis op 20 september

1 / 2
Danielle van de Leijgraaf

Geniet op zaterdag 20 september van meer dan 100 acts met kennis, kunst, dans, theater, cabaret, film, experimenten en muziek. Tijdens de Nacht van Kunst & Kennis verkennen een keur aan wetenschappers en kunstenaars samen met het publiek de grote vragen van deze tijd. Ga in de binnenstad op ontdekkingstocht naar nieuwe kennis en revolutionaire uitvindingen. Met o.a. Daan Roosegaarde, Vincent Icke, Bas Haring, Arnold Heertje, Douwe Bob, Spinvis en Christine Mummery.

Programma

Tijdens het festival staat de top van de Leidse wetenschap centraal. Christine Mummery, die een menselijk hart bouwt van stamcellen, en Michel Ferrari, migraine-expert, geven een Nachtcollege in Museum Boerhaave. Wetenschappers als Bernhard Hommel, Frank Takes en Rachel van Hellemondt bespreken de invloed van techniek op ons liefdesleven, onze privacy, en de toekomst van de zorg. In de Universiteit van de Leek bespreken ’s lands bekendste wetenschappers, zoals Arnold Heertje, Bas Haring en Paul Cliteur, de basisprincipes van hun vakgebied. Maar er is ook ruimte voor kunst, theater en muziek. Zo componeert Michiel van Poelgeest het ultieme muziekstuk op basis van wetenschappelijke principes uit de natuurkunde en psychologie. Het Leidse PS|theater neemt je mee in een theatrale verbeelding van het puberbrein. En professor Spinvis vertelt hoe kunstenaars zich laten inspireren door de wetenschap.

Het programma vindt van 19.30 tot 02.00 uur plaats in de Leidse universiteitsgebouwen, podia en musea.

Tickets kosten €15,- via www.nachtvankunstenkennis.nl en op de dag zelf €17,50.

Een greep uit de programmering:

Daan Roosegaarde

In de bovenzaal van Museum De Lakenhal vertellen gerespecteerde wetenschappers en kunstenaars over hun vakgebied op het snijvlak van kunst en kennis. Zo ook Daan Roosegaarde, pionier, kunstenaar en ondernemer. Hij staat aan het hoofd van een ontwerpstudio gevestigd in zowel Nederland als Shanghai, en is niet vies van een beetje grenzen opzoeken. Bijvoorbeeld die tussen de mens en cyberspace.

Locatie: Museum De Lakenhal, 21.30 uur.

Douwe Bob

Kunst in optima forma, is de muziek van Douwe Bob. En dat maakt hem een waardig afsluiter voor de Nacht van Kunst & Kennis. Hij houdt van rauwe muziek en verhalen vertellen, waarvan hij overtuigend getuigt als hij speelt. Na een heleboel festivals en een flinke clubtour doet hij nu met zijn band de Nacht aan.

Locatie: Hortus botanicus Leiden,21.30 uur, Rijksmuseum Volkenkunde, 00.15 uur.

De Kennis Draait Door

Jan Douwe Kroeske presenteert “De Kennis Draait Door’, een talkshow waarin kunstenaars en wetenschappers praten over technische innovaties. Hoef je straks nooit meer naar de tandarts, omdat jouw huisrobot in een handomdraai een 3D-kroon uitprint en plaatst? Onder andere hoogleraar Algemene Psychologie Bernhard Hommel en kunstenares Tinkebell schuiven aan.

Locatie: Academiegebouw, 20.15, 21.15, 22.15, 23.15 uur.

Amaro

Overdag is het een museum, maar tijdens de Nacht van Kunst & Kennis verandert Museum Boerhaave in een heus chocoladelaboratorium. Eén waar aria’s schallen en prosecco geproefd wordt. Dit laboratorium wordt namelijk gerund door André Amaro, geboren Italiaan, kok en chocoladetovenaar in hart en nieren. Iedereen is welkom om zelf te komen toveren met chocola, en ook liefhebbers van (daadwerkelijk werkende!) choco-LP’s wordt een bezoek aangeraden.

Locatie: Museum Boerhaave, doorlopend.

Christine Mummery

Christine Mummery is een van de topwetenschappers die in Museum Boerhaave het wetenschappelijke neusje van de zalm presenteren tijdens de Nachtcolleges. Zij deed de medische wereld versteld staan toen het haar lukte om stamcellen te laten uitgroeien tot kloppende hartcellen. Momenteel knutselt ze aan een compleet hart. Wat heeft ze nog in petto voor de toekomst?

Locatie: Museum Boerhaave, 21.00 uur.

De Hoop van Leiden

Het succesvolle theaterstuk ‘De hoop van Leiden’ komt speciaal voor de Nacht van Kunst & Kennis nog één keer terug. En wel naar de Leidse Schouwburg, waar de hersenen van puber Nils vormgegeven worden in een groot muzikaal en theatraal doolhof. Een laatste kans dus, om te dwalen door de utopieën die zich in de krochten van het puberbrein ontwikkelen.

Locatie: Leidse Schouwburg, 20.00, 21.00, 22.00 en 23.00 uur.

Bas Haring

Rijksmuseum Volkenkunde behuist tijdens de Nacht van Kunst & Kennis de Universiteit van de Leek. Hier worden grote, complexe onderwerpen in een halfuur uitgelegd, en nog leuk ook. Bas Haring, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden, bespreekt computers en hoe die steeds meer op de mens gaan lijken. Ze praten, luisteren, geven advies. Worden ze slimmer dan wij? Met verder colleges van Arnold Heertje, Daniel Wigboldus en Paul Cliteur.

Locatie: Rijksmuseum Volkenkunde, 23.15 uur.

Meer nieuws uit YC

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.